Лукашенко пожалівся Зюганову на Путіна

Автор/джерело -  © РІА Новості



Дата публiкацiї - 30.01.2007 21:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2046

Президент Білорусії Олександр Лукашенко стверджує, що російське керівництво не бажає зближення двох країн.

"Правда полягає в тому, що ми більше не можемо оскаженіло бігти до Москви, тому що цього не хоче Москва, цього не хоче керівництво Росії", - заявив він на зустрічі в Мінську з лідером КПРФ Геннадієм Зюгановим.

"Камені у бік Білорусії кидали ще в часи першого президента Росії. Але ми домовлялися. Але, й при нинішньому керівництві Росії, не перший рік йде масована атака на Білорусію", - заявив Лукашенко.

Свідченям цього він вважає збільшення ціни на російський газ і нафту для Білорусії.

Лукашенко не вважає, що Росія переходить на ринкові відносини зі всіма країнами СНД.

Як приклад він привів Казахстан. Президент Білорусі сказав, що свого часу говорив російському Президентові про те, що Росія безмитно поставляє мільйони тонн нафти до Казахстану. "Ніхто не знає, де ці вивізні мита. Я Путину сказав, що ці мита розкладаються по кишенях чиновників", - заявив білоруський Президент.

Він також вважає, що Білорусь не слід порівнювати з Вірменією і Україною.

"У Вірменії залишилися два мільйони чоловік, там фактично немає ніякої економіки і є своя атомна електростанція, а у нас 80% газу йде на виробництво електроенергії", - заявив Лукашенко. "Якщо порівнювати нас з Україною, то там 20 мільярдів кубометрів свого газу", - додав він.

"Правда ще полягає в тому, що ми через різні, зокрема об'єктивні причини, допустили помилку, тому, що летіли на одному крилі. На догоду Росії, коли було важко Росії, ми однозначно ставали на бік Росії", - заявив Лукашенко.

"Якби ми проводили прозору політику, то тут би вже давно стояли натівські бази, раніше, ніж в будь-якій іншій країні. Але ми завжди були з Росією", - сказав білоруський Президент.

"Коли мені ставлять питання: як би поводилася Росія, якби тут (у Білорусі) були американські, німецькі інвестори? - звичайно, Росія б так не поводилася. Адже Росія на задніх лапках тремтить перед американцями і іншими", - заявив Лукашенко.

Він також назвав "смішними" розрахунки російської сторони, що свідчать про підтримку білоруської економіки. "Що це за рахунок? Навіть у самому занепалому колгоспі економісти так не вважають", - сказав Лукашенко.

"Треба порахувати, що ми Росії коштуємо. Починаючи від Калінінграда, який висить на нас, я вже не говорю про військові бази, транзит, ті копійки, які вони нам за це платять", - заявив білоруський лідер.

"Ось в чому питання. Вони нас починають труїти, тиснути в засобах масової інформації. Я точно знаю, що це робиться по указці Кремля", - заявив президент Білорусії. "Ось вам російська демократія і ось вам поведінка російського керівництва", - додав Лукашенко.

Він констатував, що сьогодні Білорусь намагаються шантажувати по введенню мит на білоруські телевізори і холодильники. "Дішли до того, що перед новим роком тоннами арештовані наші цукерки", - сказав Лукашенко.

Джерело в Торговельно-промисловій палаті РФ, добре поінформоване із станом російсько-білоруських торгових відносин, повідомило: "Олександр Григорович вже утретє за короткий час говорить про введення Росією митних зборів на такі статті білоруського експорту, як комбайни, машини, холодильники, телевізори і так далі".

"Я жодного разу не чув, щоб про введення яких-небудь мит на білоруські товари говорив хто-небудь з російського керівництва", - відзначив співбесідник.

"Мабуть, цього дуже хоче сам Олександр Григорович", - сказало джерело.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.