Астрофізик Хокінг розповів про Великий вибух, Всесвіт без Бога та про порятунок людства

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.04.2013 04:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20470

Всесвіт цілком може обійтися без Бога, фізики вже запропонували кілька теорій, які пояснюють виникнення Всесвіту без втручання провидіння.

Стівен Хокінг, знаменитий астрофізик, що входить до десятки геніїв сучасності, розповів про Великий вибух, свої стосунки з Папою Римським та адресував пару питань богословам на лекції в Каліфорнійському технічному інституті, повідомляє NEWSru.com з посиланням на Space.com.

Свій виступ прикутий до коляски науковець, який у свої 70 років продовжує активну роботу, почав з короткого огляду сучасних наукових теорій виникнення Всесвіту. Зокрема, він нагадав, що в 1980-і роки разом з Роджером Пенроузом він довів, що Всесвіт не може "вибухнути", поки він стискається, як передбачалося.

Тоді ж Хокінг займався проблемою виникнення світу і отримав перший "дзвіночок" від глави католицької церкви. Папа Іван Павло II застеріг від наукового дослідження моменту виникнення світу, якщо ця робота суперечить тому, як уявляють собі створення Всесвіту богослови.

"Я так радів, що мене не віддали інквізиції", - згадав Хокінг.

Закінчивши з оглядом досягнень науки, науковець адресував кілька питань прихильникам теорії божественного походження світу: "Що робив Бог до створення Всесвіту? Готував пекло для людей, які задають такі питання?"

Закінчив свою лекцію космолог тезою про порятунок людства.

"Нам потрібно продовжувати досліджувати космос заради майбутнього людства, - підкреслив Хокінг. - Я не думаю, що ми проживемо і тисячу років, якщо не втечемо з цієї тендітної планети".

Незважаючи на те, що тема лекції була суто науковою, черга на неї вишикувалася довжиною близько півкілометра. Бажаючі отримати безкоштовний квиток займали місце ще за 12 годин до лекції. Зал на 1 000 місць оточила юрба бажаючих, яким крісел не вистачило. Серед очікуючих знайшлися і ті, хто готовий був викупити квиток на лекцію за 1 000 доларів, але на угоду ніхто не погодився.

50 років тому Хокінгу поставили діагноз - бічний аміатрофіческій склероз. Це дегенеративне захворювання центральної нервової системи в США називається хворобою Лу Геріга. Більшість людей з таким діагнозом рідко проживають більше десятка років. У людини все більше утруднюється дихання, а м’язи слабшають до повного знерухомлення. Довгожительство Хокінга наука пояснити не може.

Сам Хокінг розповідає, що страшний діагноз, поставлений йому в 21 рік, привів його в глибоку депресію. Він націлювався на докторську ступінь, а, дізнавшись про хворобу, вирішив було, що це вже безглуздо. У підсумку він все ж продовжив навчання і, як показали роки, не дарма. Хокінг отримав неймовірну популярність і за межами наукового світу - у самої широкої публіки, яку захопив езотеричної фізикою. Книги науковця в цій галузі стали бестселерами - вони розходяться мільйонами копій по всьому світу.

У 1985 році Хокінг важко захворів, у нього було запалення легенів. Йому зробили серію операцій, видалили трахею. У результаті він втратив можливість говорити.

Зараз він, прикутий до інвалідного крісла, цілодобово потребує сторонньої допомоги. Єдиний рух, який він здатний робити самостійно - це смикати щокою. Спілкування відбувається через вбудований в крісло-каталку комп’ютер, що передає думки господаря монотонним голосом робота.

Раніше повідомлялося, що 71-річний науковець закликав заради порятунку людської раси активніше освоювати космос. "Варто тільки зрозуміти, як функціонує Всесвіт, і його можна буде контролювати", - заявив він і дав поради: "Дивіться на зірки, а не під ноги. Будьте допитливими", "Яким би важким не було життя, завжди можна знайти справу, в якій досягнеш успіху".

9 вересня 2010 року у продаж надійшла книга Стівена Хокінга “Великий задум” (The Grand Design), в якій вчений спростовує теорію створення Всесвіту Богом. Як ми повідомляли, книга була написана у співавторстві з американським фізиком Леонардом Млодіновим. У новій роботі Хокінг розвінчував уявлення Ісаака Ньютона про те, що Всесвіт не міг виникнути з хаосу тільки завдяки законам природи, а повинен був бути створений Богом

Незважаючи на те, що тема лекції була суто науковою, черга на неї вишикувалася довжиною близько півкілометра



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.