“Солодка” війна? Білорусь перетнула експорт українських солодощів

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 19.04.2013 10:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20471

Як стало відомо газеті “Комерсант-Україна”, з початку квітня місцева митниця не пропускає продукцію з України, затримуючи її на кордоні для додаткових перевірок.

У результаті тільки в поточному місяці збитки українських виробників можуть перевищити 40 млн грн.

У відповідь Україна може почати більш ретельні перевірки білоруської цільномолочної продукції, стверджують в уряді.

Українські виробники кондитерських виробів зіткнулися з блокуванням поставок цукристої та шоколадної продукції в Білорусь, розповів "Комерсанту" президент асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк. "З 3 квітня автотранспорт з кондитерської продукцією з України не пропускає білоруська митниця", - розповів він.

Офіційно обмежень поставок країна не вводила, але до продукції з нашої країни застосовується посилений митний контроль, пояснює пан Балдинюк.

"Білоруське законодавство дозволяє в цьому випадку затримувати вантаж на митниці до 20 днів з можливістю продовження цього терміну", - пояснив він.

Білорусь - четвертий за розмірами експортний ринок для українських кондитерів (понад 5% всього експорту; дані Держстату за 2012 рік).

За даними учасників ринку, труднощі з постачанням продукції зазнають найбільші виробники кондитерських виробів України, в тому числі Roshen, "Конті", АВК і ЖЛ. Офіційно в компаніях коментувати цю тему відмовилися. Але в неофіційних бесідах менеджери підтвердили існування проблем, пов’язуючи дії білоруської влади з нещодавньою націоналізацією фабрик в країні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.