Чи можуть українці почуватися у безпеці в Україні?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.04.2013 22:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20482

Вибіркове правосуддя, корупція та проблеми у відносинах з Росією, США й Євросоюзом становлять загрозу українській і регіональній безпеці.

Від цього потерпають країни Чорноморського регіону і Центрально-Східної Європи, історично пов’язані з Україною економічними, культурними стосунками. Такого висновку дійшли експерти з різних країн світу – учасники міжнародного безпекового форуму, який 18–19 квітня працював у Києві.

Київський безпековий форум уже вшосте зібрав у столиці України провідних аналітиків і політиків із України, США, Росії, держав Євросоюзу. Ініціатори форуму – благодійні українські фонди, засновані Арсенієм Яценюком і Віктором Пінчуком, британський центр Chatham House та інші організації.

Цього разу у центрі уваги учасників – проблеми регіональної безпеки і ситуація в Україні, яку вони називають ключовим гравцем у створенні системи безпеки у центрі й на сході Європи та у Чорноморському регіоні. Єдиного погляду на проблематику, як і єдиного рецепту подолання наявних в Україні і регіоні проблем учасники форуму не продемонстрували.

Так, генеральний секретар Організації Чорноморського економічного співробітництва Леонідас Хризантопулос вважає, що безпека в регіоні залежить від покращення або погіршення економічної ситуації в Євросоюзі.

«Якщо керівники Євросоюзу не зможуть знайти «точки опори», яка зупинить економічний і соціальний регрес, почнуться чвари між країнами ЄС, економічно розвинені держави нарікатимуть, що їх змушують допомагати бідним державам. Це спантеличує країни «Східного партнерства», для яких ЄС – омріяна територія демократії і добробуту», – зазначив Хризантопулос, коментуючи для Радіо Свобода ситуацію в ЄС.

Депутат парламенту Грузії Ґіорґі Барамідзе вважає безпекові проблеми Чорномор’я і Кавказу результатом «експансіоністської» зовнішньої політики Росії. На його думку, сучасна Росія не здатна «переварити» колишні радянські республіки, але не проти тиснути на них, не гребуючи економічними блокадами і військовим втручанням.

«Європейська інтеграція Грузії, України, Молдови дасть їм змогу, з одного боку, долучитись до європейських цінностей і стандартів життя, з другого – дозволить на рівних спілкуватися з Росією», – пояснив Барамідзе журналістам.

Україна – ключ до регіональної безпеки

Колишній український дипломат Олександр Чалий нарікає на відсутність балансу інтересів між державами регіону і вважає, що ситуацію поліпшить Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

«Якщо восени Україна підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом, усі її економічні проблеми з Росією зійдуть нанівець. Адже тоді буде створена зона вільної торгівлі, фактично, між усіма країнами регіону. Бо ж Росія теж має з Україною зону вільної торгівлі. Покращення відносин в економіці дозволить розв’язати, або наблизить до цього, наявні політичні проблеми», – зазначив Чалий у виступі.

У підсумку експерти зійшлися в одному: саме від майбутнього України залежить, наскільки стабільною буде ситуація у Центрально-Східній Європі, у Чорноморському регіоні й на Кавказі. Так, депутат Європарламенту Павел Коваль наголосив, що вибіркове правосуддя в Україні унеможливлює політичний діалог і розвиток громадянського суспільства у країні. Це, у свою чергу, робить Україну непередбачуваною, джерелом небезпеки для держав-сусідів.

«Головна європейська цінність – це сила закону. Це потужна сила має бути однакова в Україні та ЄС. Закон повинен бути один для всіх. Але поки що ми бачимо силу закону і рівність усіх громадян перед ним тільки в ЄС. Хочу нагадати, що Україна і багато країн Європи мали універсальний сильний закон – Магдебурзьке право, яке надавало рівні права містам. Відтак, маємо нині застосувати сучасне Магдебурзьке право, на державному і європейському рівнях», – наголосив Павел Коваль.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер у виступі заявив, що саме лише помилування Юрія Луценка не допоможе президентові Віктору Януковичу підписати восени угоду з Євросоюзом – потрібні також знищення системи вибіркового правосуддя, реальна боротьба з корупцією.

Не менш важливі для національної і регіональної безпеки реформи українського війська і спецслужб, додав Стівен Пайфер у коментарі Радіо Свобода.

«Вважаю, що Україна демонструє прогрес у реформуванні своїх Збройних сил. Українці беруть участь у миротворчих місіях, навчаннях із колегами з країн НАТО. Щодо реформ спецслужб, наразі, це залежить від тих завдань, які Україна ставить перед їхніми працівниками. Я не впевнений, що українські спецслужби стоять на сторожі інтересів українців», – зазначив екс-посол США в Україні.

Без захисту прав та інтересів українців говорити про безпеку у державі не можна, зауважують експерти – учасники Київського форуму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.