У Раді Європи назвали уряд Януковича корупційним. ПР, завдяки Універсалу, здійснює владу не зважаючи на Президента

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 31.01.2007 16:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2051

У Парламентської асамблеї Ради Європи вважають владу України нездатною забезпечити верховенство права і прозорість управління на всіх рівнях.

Про це сказано у звіті співдоповідачок моніторингового комітету ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен і Ренати Вольвенд.

Доповідачі ПАРЄ відзначають непрозорість, з якою більш ніж півроку велися переговори зі створення коаліції, а також "темні" угоди, внаслідок яких виникла короткострокова "широка коаліція".

"Новий Кабінет міністрів переповнений чиновниками, які уособлюють корупційне злиття бізнес-інтересів з урядом. Народ, зрештою, не знає, за кого він голосував", - відзначають доповідачі ПАРЄ.

Крім цього, на їхню думку, конфронтація, яка продовжується між Президентом Віктором Ющенком і прем'єром Віктором Януковичем, перешкоджає ухваленню стратегічних рішень і прискоренню вкрай необхідного процесу реформ.

"Універсал президента Ющенка лише дав можливість Партії регіонів прийти до влади і здійснювати її без будь-якої оглядки на його положення", - сказано у звіті.

Северінсен і Вольвенд також вважають, що внаслідок введення нової політичної системи Україна піддалася тривалому конфліктному розподілу влади.

Вони також відзначають, що статус політичної реформи досі залишився під сумнівом.

"Рамки і необоротність реформи досі залишаються постійним джерелом конфлікту і плутанини. Із самого початку головним питанням на кону в цій реформі було не "баланс влади", а контроль влади", - сказано в доповіді.

Северінсен і Вольвенд також відзначають, що такий важливий інструмент парламентського контролю, як слідча комісія, залишається в Україні без належної правової бази, яка б визначала обсяг її повноважень і спосіб діяльності.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.