Черновецькому начхати на музей у Пирогові, на ухвали Верховної ради і на ЮНЕСКО разом узяті

Автор/джерело -  © “Подробності”



Дата публiкацiї - 31.01.2007 16:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2052

Представники НАН України і керівництво Державного музею народної архітектури і побуту в Пирогові вимагають відмінити рішення Київради про виділення землі під будівництво розважального комплексу в охоронній зоні музею.

Саме урбанізованих хмарочосів тут і не вистачає

Як повідомила на прес-конференції в Києві директор Інституту мистецтвознавства, фольклоризму і етнології НАНУ Ганна Скрипник, НАНУ вважає дане рішення помилковим, прийнятим без урахування того, що виділена земля належить музею і на ній, згідно із законом, заборонено будь-яке будівництво, а особливо з порушенням установлених норм. "Спорудження в специфічному етнографічному середовищі села 19 століття урбанізованих висотних будівель не тільки дисонуватимуть із характером експозиції, а й нівелюють власне цілі музею", - вважає Скрипник.

Вона звернула увагу на те, що реалізація такого масштабного будівництва стане грубим порушенням міжнародних норм ЮНЕСКО по збереженню національно значущих пам'ятників культури, а також ухвали Верховної Ради, якою рекомендовано надати музею статус Національного музею-заповідника народної культури України.

Скрипник повідомила, що на звернення до мера Києва і депутатів Київради протестуючі отримали відповідь, що дане питання розглядатиметься на сесії міськради, яка почнеться 8 лютого 2007 року. За її словами, 2 лютого "академічна громадськість" планує провести пікетування Київради, а 8 лютого спільно з представниками громадськості провести ще одну, масштабнішу акцію протесту біля будівлі міськради столиці.

Заступник директора музею Раїса Свирида відзначила, що, окрім протесту проти виділення землі під будівництво на території музею, його керівництво добиватиметься, щоб територія навколо музею отримала статус заповідної.

Директор музею Тамара Василенко інформувала також про те, що кілька місяців тому головне управління земельних ресурсів КМДА повідомило музей, що його територія складає не 143, а 115 гектарів. "Ми подаватимемо до суду, тому що у нас є відповідні документи на землеволодіння", - сказала вона.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.