Працівники «Київхлібу» протестують проти звільнень. Чи не залишить влада киян без хлібу?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.04.2013 11:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20522

Працівники Київського хлібокомбінату №12 пікетуватимуть Кабінет Міністрів України, вимагаючи відмінити реконструкцію хлібобулочного цеху.

На їхню думку, це призведе до звільнення сотень працівників і фактичного закриття підприємства. Про це Радіо Свобода заявили самі працівники, які два дні поспіль проводили акцію протесту біля прохідної підприємства. У свою чергу, директор хлібокомбінату Катерина Коваленко заявила Радіо Свобода про необхідність проведення реконструкції хлібобулочного цеху, яка викликана посиленням конкуренції на ринку і зменшенням попиту на продукцію.

Другий день значна частина працівників хлібобулочного цеху столичної пекарні №12 збираються біля прохідної підприємства. Вони висловлюють свій протест проти реконструкції виробничого підрозділу, що може призвести до закриття підприємства і звільнення кількох сотень працівників. Щоправда, таку інформацію директор підприємства Катерина Коваленко частково спростовує. За її словами, жодного закриття підприємства не буде, а лише планується перепрофілювання одного із цехів під виробництво іншої продукції, через значні обсяги скорочення продажу хлібобулочних виробів. Причиною цього, на її думку, є те, що у підприємства з’явилися численні конкуренти.

«Вони стали перебивати нашу торговельну мережу. Внаслідок цього суттєво впали обсяги з реалізації. У цілому, по публічному акціонерному товариству (ПАТ) «Київхліб» обсяги за два місяці скоротилися на 10%, а за березень – на 15,2%. По нашому №12-му хлібокомбінату – на 16,4%. Якщо падіння обсягів продовжиться на 5-10% щомісячно, то про реконструкцію навіть не буде питання. Просто вимиються обсяги, і люди взагалі залишаться без роботи», – наголосила Радіо Свобода керівник хлібокомбінату №12 Катерина Коваленко.

Працівникам потрібна робота і зарплата

В кінці липня, як зазначає керівник підприємства, цех буде закрито на реконструкцію, і замість хлібобулочних виробів він випускатиме пряники, печиво і соломку. Що ж стосується скорочення, то Катерина Коваленко підтвердила Радіо Свобода, що їх не уникнути.

«Підприємство наше приватне, і власник вирішує питання про те, що необхідно перепрофілювати, хоча би один цех під виробництво іншої продукції. Лишень 18 квітня відбулися збори щодо реконструкції хлібобулочного цеху. Три місяці згідно із законодавством України надається для скорочення працівників. Не хочу вас обманювати, бо я сама не знаю, скільки людей залишаться без роботи. У п’ятницю приїде генеральний директор ПАТ «Київхліб» Володимир Череда, він зараз у відрядженні знаходиться, і будемо говорити про те, щоб можливо, працівників хлібокомбінату №12 працевлаштовувати на підприємства хлібопекарної промисловості ПАТ «Київхліб», – зазначила Катерина Коваленко.

Втім, такий розвиток подій аж ніяк не влаштовує працівників, які другий день поспіль вимагають відмінити наказ №92, згідно з яким планується провести реконструкцію хлібобулочного цеху, що неминуче призведе до масового звільнення працівників, стверджує голова ініціативної групи із захисту прав працівників підприємства Тетяна Синенко.

«Нам пообіцяли, що працевлаштують, але ми не впевнені, що нам запропонують таку роботу, яку ми маємо зараз, і таку зарплату, яку ми маємо тепер. А чим нам годувати сім’ї? Нам пояснили, що поменшало замовлень, що конкуренти нас «з’їдають», але це не так. Ми збираємося пікетувати Кабінет Міністрів і вимагати не закривати підприємство, бо реконструкція цеху є надуманою причиною», – наголошує Тетяна Синенко.

За словами іншої працівниці підприємства Любові Стрілецької, яка пропрацювала на підприємстві 35 років, адміністрація хлібокомбінату переслідує свої інтереси, не дбаючи про працівників. На її переконання, продукція підприємства користується попитом у споживачів Києва та області, але це не береться до уваги.

Що скажуть сьогодні представники уряду пекарям, буде відомо після акції, однак працівники мають намір не полишати боротьбу за свій хліб насущний.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.