Україна не буде виконувати односторонні вимоги ЄС?

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 25.04.2013 11:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20523

Українська влада не вважає за необхідне виконувати односторонні вимоги ЄС і орієнтується лише на документи, узгоджені обома сторонами.

Про це пише газета Коммерсант-Украина за підсумками візиту секретаря РНБО Андрія Клюєва до Європи.

На зустрічі з президентом ЄП секретар Радбезу обговорював "прогрес у виконанні критеріїв підписання УА, конкретизованих у спільній заяві саміту Україна-ЄС від 25 лютого 2013 року", підкреслюють у прес-службі Клюєва.

Після його зустрічі з комісаром ЄС з питань розширення і європейської політики сусідства Штефаном Фюле апарат Радбезу розповсюдив аналогічну заяву.

Тональність документів, прийнятих за підсумками саміту, набагато м’якша за ту, яка була у рішенні Ради ЄС.

Окрім того, Україна вимагала викреслити з підсумкової заяви саміту згадки про найбільш болючі проблеми.

Документ, якому погодився слідувати Київ, не визнає існування практики вибіркового правосуддя, яку Україна повинна негайно припинити.

У ньому йдеться лише про необхідність "уваги до судових справ, що викликають особливу стурбованість".

У заяві саміту не згадується прізвище Юлії Тимошенко, присутнє в списку критеріїв, наданих Брюсселем. Крім того, Україна, всупереч вимогам ЄС, не бере на себе зобов’язання прийняти Виборчий кодекс.

Клюєв також провів зустріч з комісаром ЄС з питань торгівлі Карлом де Гухтом.

Ці переговори виявилися найскладнішими в ході його візиту. У прес-службі РНБО лише повідомили, що чиновники обговорили необхідність узгодження шляхів врегулювання проблем, які існують у торговельних відносинах між сторонами з метою запобігання їхнього можливого негативного впливу на підписання угоди про асоціацію".

"Негативний вплив", про який йде мова, полягає у вірогідній відмові Євросоюзу підписувати угоду в тому випадку, якщо Київ не відмовиться від ідеї введення спецмита на європейські автомобілі. Брюссель заздалегідь попереджав Київ, що при його введенні підписання УА може бути зірвано. Також в Євросоюзі стурбовані планами Києва переглянути умови свого членства у СОТ.

Нагадаємо, на Клюєва покладено обов’язок координації зусиль України у сфері європейської інтеграції. Як повідомлялося раніше, апарат РНБО вже готує першу доповідь Президенту Віктору Януковичу про результати виконання доручень у сфері євроінтеграції.

Зараз Київ виконує рекомендації європейських партнерів для підписання Угоди про асоціацію, яка, згідно з планами, має відбутися в листопаді 2013 року на Вільнюському саміті " Східного партнерства".

Нещодавно канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Україні необхідно подолати ще цілий ряд проблем" - в основному мова йде про правову систему і про ставлення до прав людини і громадянських свобод.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.