Мінюст розробив законопроект по виборах на п’яти проблемних округах

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 25.04.2013 13:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20526

Міністерство юстиції пропонує Верховній Раді визначити порядок проведення повторних виборів у п’яти проблемних округах.

Про це йдеться в законопроекті «Про повторні вибори народних депутатів України до Верховної Ради України VII скликання в деяких одномандатних виборчих округах у зв’язку з неможливістю достовірного встановлення підсумків голосування і результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року».

Згідно з документом, пропонується зобов’язати Центральну виборчу комісію прийняти рішення про призначення повторних виборів на 5 проблемних округах не пізніше ніж через 15 днів після набрання чинності цього закону.

Крім того, висування кандидатів у народні депутати України має розпочатися наступного дня після опублікування рішення ЦВК про проведення повторних виборів у цих округах. Закінчитися реєстрація має за сорок днів до дня голосування.

Також пропонується розширити права офіційних спостерігачів від іноземних держав та міжнародних організацій і надати їм право отримувати копії протоколів про прийняття окружною виборчою комісією бюлетенів, передачу дільничним виборчим комісіям бюлетенів, про підрахунок голосів виборців і встановлення підсумків голосування, про повторний підрахунок голосів виборців.

Законопроект встановлює, що підготовка і проведення повторних виборів здійснюється за рахунок резервного фонду бюджету.

Як повідомлялося раніше, 23 квітня Конституційний Суд України відмовив у відкритті провадження за поданням 54 народних депутатів про повторні парламентські вибори в п’яти мажоритарних округах.

Нагадаємо, за підсумками парламентських виборів 28 жовтня 2012 року ЦВК визнала неможливим встановити підсумки голосування на п’яти мажоритарних округах і рекомендувала Верховній Раді призначити в округах повторні вибори, тоді як у парламенті вважали, що це питання в компетенції Центрвиборчкому.

29 грудня 54 нардепи внесли подання до Конституційного Суду з проханням офіційно розтлумачити окремі положення Закону «Про вибори народних депутатів України».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.