Україна для людей. Поліщук вважає, що медична реформа робиться для чиновників

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 26.04.2013 12:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20533

Лише 10-15% коштів, що виділяються на медицину в Україні, йдуть на потреби пацієнтів.

Про це заявив колишній голова МОЗ Микола Поліщук в інтерв’ю ЛІГАБізнесІнформ.

За його словами, медична реформа в Україні спрямована на людину, "але проводиться не для людей, а для чиновників".

"Справа в тому, що в усьому світі медична сфера фінансується для задоволення потреб пацієнта. У нас... заявлено, що вона необхідна дійсно для потреб пацієнта. Але виконується реформа на місцях, а також у центрі - в Кабміні - не заради пацієнтів, а заради сфери охорони здоров’я як такої. Це велика біда", - розповів Поліщук.

"Від 85 до 90% коштів, що виділяються на медичну допомогу, йде на утримання самої - я підкреслюю - сфери охорони здоров’я, в тому числі на виплати зарплат. За різними даними, лише 10-15% коштів іде на потреби пацієнтів. А в країнах, де медицина розвинена нормально, на потреби пацієнтів йде 30-40%. В Естонії, наприклад, виділяють 30%, в Бразилії - 40%", - додав він.

За словами Поліщука, основна маса грошей витрачається на будівництво нових кардіологічних, хірургічних, перинатальних центрів.

"Тобто розвиваємо вузькопрофільну медицину. Центри начиняють обладнанням, яке коштує десятки мільйонів, і трапляється, що за кілька років ці центри простоюють, не працюють. А потім вони вже і не будуть працювати - обладнання ж морально застаріває. А у пацієнтів між тим немає грошей на ліки", - сказав він.

"Виділено гроші - 2,9 мільярди - на будівництво радіоцентру в Донецьку. Ця сума - більша, ніж річний "медичний бюджет" Києва! У цьому центрі на рік пролікують, ну, нехай тисячу, нехай дві тисячі хворих. Питається: вартість і користь рівноцінні? Навіщо будувати таке, коли люди сьогодні не можуть дістати гроші на лікування?", - додав Поліщук.

На його думку, вкладення грошей у вузьких фахівців істотно не знизить захворюваність і смертність.

"Мінздоров’я проголосило правильний курс: розвиток первинної медичної допомоги, але це не виконується. А по первинці якраз фіксується 86-90% звернень до лікарів. Ми розвиваємо вузькоспеціалізовану медицину, де хворих не більше 10%. І на неї виділяємо близько 80% всіх грошей", - сказав Поліщук.

"Ми будуємо амбулаторії, витрачаємо гроші на ремонти, але зовсім не витрачатися на невідкладну допомогу пацієнтам. У медиків немає мотивації працювати на первинній ланці", - додав він.

"Почавши ліквідувати первинну медицину, ми ліквідуємо і вторинну, яка теж обслуговує значну кількість пацієнтів. Зате ми розвиваємо третій рівень, де хворих не більше 10%. І на цей третій рівень - вузькоспеціалізовану медицину - виділяємо близько 80% всіх грошей", - сказав також Поліщук.

На його думку, противниками медреформи є "медична еліта, адміністративний апарат медичних закладів та професура, і еліта буде обґрунтовувати неможливість реформи будь-якими причинами".

"Медична еліта живе дуже добре, небідно, і доводить необхідність відкриття нових вузькопрофільних центрів. Меделіта має доступ до структур влади. Звичайний дільничний лікар, медик райлікарні не зустрінеться за круглим столом з прем’єром і міністрами, а ці можуть", - сказав Поліщук.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.