19% українців знають про доктрину патріарха Кіріла «Русскій мір»

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.04.2013 17:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20539

В Україні незначно збільшилася кількість українців, що знають про доктрину патріарха Московського та всієї Русі Кіріла «Русскій мір».

Такі висновки в матеріалах дослідження Центру Разумкова, що були оприлюднені 22 квітня в рамках круглого столу: «Державно-конфесійні відносини в Україні станом на 2013 рік: рух до партнерства держави і Церкви чи до кризи взаємин?».

Як зазначається в матеріалах дослідження, 19% опитаних зазначили, що чули про цю доктрину, тоді як у 2010 році – 17%. Серед віруючих чули про неї 21%, серед невіруючих – 15%.

Примітно, що доктрина відома більшою мірою тим, хто сприймає її критично, – поінформованість з нею відзначили 35% вірних УГКЦ, 29% – вірних УПЦ КП і 22% – вірних УПЦ.

«Оцінка спрямування доктрини має виразно регіональний характер: на Заході 78% опитаних упевнені, що вона спрямована на реставрацію Російської імперії, на Півдні і Сході – більшість мешканців вважають, що доктрина спрямована на духовне єднання братніх російського, українського та білоруського народів (70% і 60%, відповідно). У Центрі першу тезу підтримують 39% жителів, другу – 46%. Найбільше прихильників другої тези – серед вірних УПЦ (71%), найменше – серед вірних УГКЦ (3%)», – йдеться в матеріалі.

Опитування було проведено 28 лютого - 6 березня. У ньому взяли участь 2010 респондентів у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.

Нагадаємо, за цими ж результатами опитування Центру Разумкова, лише 17% опитаних українців позитивно ставляться до публічної демонстрації державними діячами релігійності.

Як повідомлялося раніше, глава УГКЦ Святослав Шевчук, коментуючи спроби апологетів «Русского міра» провести референдум щодо обєднання Білорусі, Росії та України, заявив, що зараз псевдонаукова платформа «Русского міра» реанімується як імперіалістична ідея відновлення Радянського Союзу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.