Законопроект про приватизацію “Нафтогазу” з’явився після переговорів у Москві?

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 29.04.2013 16:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20554

Внесення до парламенту законопроекту про приватизацію НАК “Нафтогаз України” та її дочок, а також здачу в оренду газотранспортної системи (ГТС), було наслідком чергового раунду переговорів з “Газпромом”, що відбувся минулого тижня.

Про це з посиланням на джерело в "Нафтогазі" пише "Комерсант-Україна".

"Нам цілком очевидно, що просунутися в подальшому без прийняття закону не вдасться. Тому, якщо депутати хочуть, щоб ціни на газ знизилися до 260-280 доларів (зараз НАК купує газ по $ 406) за тисячу кубометрів і наша ГТС була завантажена, їм доведеться ухвалити законопроект", - сказав співрозмовник видання в "Нафтогазі".

Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс до Ради законопроект № 2937, який дозволяє приватизацію НАК "Нафтогаз України" та її дочок і здачу в оренду ГТС. Зміст документа збігається з вимогами російського "Газпрому", який таким чином намагається добитися гарантій у разі створення консорціуму з управління ГТС.

У законопроекті уряд пропонує зняти заборону на приватизацію "Нафтогазу" і його дочірніх підприємств, включаючи компанії з транспортування газу магістральними трубопроводами та зберігання його у підземних сховищах. Уряд пропонує внести відповідні зміни в ряд законів і розв’язати їх приватизацію за умови прийняття такого рішення Кабінетом міністрів. У тому числі Кабмін пропонує дозволити оренду об’єктів магістрального трубопровідного транспорту.

Останній візит Президента Віктора Януковича до Москви, де планувалося підписати нові угоди про закупівлі газу, закінчився нічим через вимоги "Газпрому" законодавчо закріпити можливість оренди української ГТС, хоча зараз це заборонено законом.

Джерело видання в Газпромі підтверджував, що монополія наполягає на змінах законодавства.
У пояснювальній записці до законопроекту глава Міністерства енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький пояснив необхідність його прийняття триваючої реформою "Нафтогазу" і виконанням зобов’язань України, взятих у зв’язку з приєднанням до договору про заснування Енергетичного співтовариства.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.