Шпигунський скандал на теренах ЄС

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 31.01.2007 20:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2057

Співробітників американської спецслужби підозрюють у викраданні громадянина Німеччини і допитах із застосуванням тортур.

Прокуратура Мюнхена видала ордер на арешт 13-ти агентів ЦРУ, підозрюваних в причетності до викрадання громадянина ФРГ Халеда Аль Масрі. В кінці 2003 року Аль Масрі - громадянин Німеччини ліванського походження - був затриманий в Македонії і в січні 2004 року вивезений до Афганістану. Там його ув'язнили в одну з в'язниць і регулярно допитували, намагаючись викрити в причетності до тероризму.

За твердженням самого Масрі, він був викрадений в Македонії і переправлений в секретну в'язницю в Афганістані, де з ним дуже погано поводилися.

Його відпустили на свободу в Албанії після п'яти місяців ув'язнення. За словами Масрі, "американці зрозуміли, що зловили не ту людину".

Головний прокурор Мюнхена Крістіан Шмідт-Зоммерфелд повідомив агентству “Ассошиейтед прес”, що всі ордери на арешт були видані протягом останніх декількох днів.

У офіційній заяві в середу прокуратура повідомила, що ордери видані за підозрою у викраданні і нанесенні тяжких тілесних ушкоджень.

За словами Халеда Масрі, він був викрадений агентами американських спецслужб в столиці Македонії Скоп`є 31 грудня 2003 року.

Минулого року він подавав позов проти ЦРУ, проте позов був відхилений суддею "з міркувань національної безпеки".

Зараз Масрі має намір судитися з урядом США.

На слід агентів ЦРУ, що викрали громадянина ФРН, слідчі вийшли за допомогою іспанської поліції. Вона надала слідчим з Німеччини список пасажирів рейса “Boeing 737”, що стартує з Майорки, яка часто використовується ЦРУ як транспортна база для різних операцій. Цей літак забрав Аль Масрі з Македонії і доставив його до Афганістану. Сам “Boing” належить підставній фірмі “Aero Contractors”, використовуваній ЦРУ для конспіративних польотів. Оскільки в готелі Пальма де Майорка, де зупинялися американці, зберігаються і ксерокопії паспортів гостей, у розпорядженні поліцейських опинилися фотознімки агентів.

Аль Масрі повернувся до Німеччини в травні 2004 року. Спеціальна комісія бундестагу розслідує зараз питання про те, коли саме німецький уряд дізнався про викрадання громадянина Німеччини. Аль Масрі упевнений, що серед учасників допитів були і представники німецьких спецслужб. У свою чергу уряд Німеччини стверджує, що офіційний Берлін дізнався про викрадання громадянина ФРН іноземною розвідкою лише після його звільнення.

Німецькі інформаційні агентства з посиланням на мюнхенського прокурора Августа Штерна, повідомляють, що агентам ЦРУ ставиться в провину незаконне позбавлення волі і нанесенні тілесних ушкоджень, небезпечних для життя. У ордері на арешт указуються агентурні імена й інші дані підозрюваних. Більшість з них проживають в американському штаті Північна Кароліна.

Шанси на реальний арешт агентів ЦРУ, якщо вони не з'являться в Європі, невеликі. Ордер на арешт, виписаний в Німеччині, не є дійсним на території США, а американська юстиція поки відхилила співпрацю з німецькими слідчими, що займаються справою аль Масрі.

Тим часом в Мілані проходять слухання у аналогічній справі. Суд вирішує долю 25 агентів ЦРУ і декількох громадян Італії, які звинувачуються у викраданні ісламського священнослужителя в 2003 році.

Усама Мустафа Хасан стверджує, що він був викрадений на одній з вулиць Мілана і піддався знущанням в єгипетській в'язниці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.