Хрещення Русі почалося з Московії? А святкувати почнуть саме з Москви

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.05.2013 11:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20581

Почати відзначення 1025-ї річниці хрещення Русі у Москві, а тоді вже в Києві, запропонував патріарх Російської православної церкви Кірілл.

Між тим, і релігієзнавці, й політологи сходяться на думці, що такий підхід відображає скоріше геополітичні прагнення Росії, аніж історію розвитку християнства. Патріарх київський Філарет вважає, що хрещення Русі – передовсім українське свято. Ідея патріарха Кірілла перенести центр уваги щодо річниці хрещення до Москви вже викликала обурення деяких українських священиків.

Князь Київський Володимир 1025 років тому хрестив киян 1 серпня у гирлі річки Почайна, що в Києві, свідчать літописи. Ці час і місце нині вважаються офіційним хрещенням Русі. Однак патріарх Російської православної церкви Кірілл запропонував почати відзначення цього свята в Москві 24 липня, вшануванням пам’яті княгині Ольги, а вже по тому – проводити урочистості в Україні, Білорусі та інших державах.

У Києві на Володимирській гірці, зауважив патріарх Кірілл, зберуться керівники православних церков та глави держав, більшість громадян які є православними. Водночас він зауважив, що може не брати участь у київських урочистостях, до яких долучиться патріарх Київський Філарет.

«Це хрещення Київської Русі, а не Московської. Москви в той час не було» – Філарет

Сам глава УПЦ КП, Філарет в інтерв’ю «5 каналу» наголосив, що хрещення Русі – це передовсім українське свято.

«По-перше – це державно-церковне свято, і у святкуванні 1025-річчя буде брати участь і держава, і церква в Україні. Причому і Московський патріархат, і Київський патріархат, і греко-католицька церква, і римсько-католицька церква та інші церкви, – вважає патріарх. – Тому це свято наше, українське. Мова йде про хрещення Київської Русі, не Московської. Москви в той час не було, і тому їм святкувати зарано», – відповів патріарх Філарет на пропозицію святкувати 1025-у річницю хрещення Русі в Москві.

Починати святкування хрещення Русі з Москви – це відхід від історичних фактів та релігійних традицій, заявила Радіо Свобода релігієзнавець Людмила Філіпович.

«Якщо починати відзначати хрещення Русі не в Києві (де воно розпочалося), то треба було б обрати не Москву, а Константинополь (нині турецьке місто Стамбул). Бо саме звідти русичі отримали християнство. В цій ситуації тісно сплелися геополітичні інтереси. І наразі геополітичний проект «Русский мир» є сильнішим за геополітичний проект «Всесвітнє православ’я», – зауважила Людмила Філіпович.

Керівники прес-служби Української православної церкви (Московського патріархату), до яких звернулося Радіо Свобода, коментувати ситуацію не стали.

Українські ж священики, які до Московського патріархату не належать, вже виступили з осудом ідеї зосередити основні урочистості щодо хрещення Київської Русі в Москві.

Капелан київського крайового братства вояків УПА, протоієрей Київського патріархату Сергій Ткачук зазначив: «Як на мене, українця, православного священика, який вивчає історію церкви і бере за основу правду Божу, пропозиції Кремля, зокрема Кірілла починати святкувати хрещення України-Русі з Москви – це намагання спотворити правдиву історію. Це спроба маніпулювати свідомістю пострадянського суспільства, нав’язати неправе бачення. А неправда – це від лукавого».

Москва захищає своє право бути спадкоємцем Русі

Ідея патріарха Кирила є невипадковою, вона свідчить про певні політичні тенденції, вважає експерт із українсько-російських взаємин Володимир Нагірний.

«Тут присутній внутрішньо-російський підтекст: в Москві намагаються заперечити теорію походження російської державності з Києва, одночасно – мають місце й протилежні намагання. Релігійний момент – Москва намагається таким чином захистити своє право бути спадкоємцем давньоруської державності, яка виникла тут, на теренах України, і є ранньою добою української історії», – наголосив Нагірний.

Попри це, додає експерт, Україна має право святкувати хрещення Русі на свій розсуд, не зважаючи на пропозиції з-за кордону.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.