Балога у Москві. Традиційні заяви перед візитом першої особи

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 1.02.2007 00:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2059

Є політична воля якнайшвидше вирішити всі українсько-російські проблеми, які накопичилися за останні роки – вважає Віктор Балога.

Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога сьогодні в Москві провів зустрічі з керівником Адміністрації Президента РФ Сергієм Собяніним, секретарем Ради безпеки РФ Ігорем Івановим та статс-секретарем – заступником міністра закордонних справ Росії Григорієм Карасіним, повідомляє прес-служба Президента України.

Як відзначає Віктор Балога, зустрічі пройшли у теплій атмосфері. Сторони переговорів констатували, що варто якнайшвидше вирішити всі проблеми, що накопичилися у двосторонніх українсько-російських відносинах, і зберегти традиції слов’янських зв’язків, які наші народи напрацьовували століттями.

Під час зустрічей російська й українська сторони обговорили питання, пов’язані з візитом Глави Української держави до Російської Федерації, який заплановано на кінець лютого – початок березня цього року.

У ході переговорів було погоджено, що до 1 березня ц.р. має бути завершена робота над Планом дій Україна – Росія на 2007-2008 роки з тим, щоб передати документи на підпис Президентам України та Росії. Також найближчим часом буде активізовано співпрацю у підготовці Декларації про зміст українсько-російського партнерства. Планується, що цей документ буде підписано у травні-червні цього року в ході другого засідання Міждержавної комісії Ющенко – Путін.

Віктор Балога та його візаві обмінялися думками щодо започаткування переговорного процесу про підготовку Меморандуму з енергетичної співпраці між Україною та Росією на найвищому рівні.

На зустрічах було обговорено низку інших питань українсько-російських відносин. Зокрема, йшлося про пошук шляхів порозуміння в питаннях захисту прав громадян України у зв’язку з набуттям чинності в Російській Федерації нового імміграційного законодавства.

Сторони погодилися в необхідності більш активного залучення Міждержавної комісії Ющенко – Путін до вирішення питань, пов’язаних з гідронавігаційними об’єктами в Криму та розмежуванням Азовсько-Керченської акваторії.

Сторони також висловилися за необхідність припинення спекуляцій щодо мовного питання як в Україні, так і в Росії.

Окрім цього, під час зустрічей порушувалося питання про необхідність розвитку двостороннього співробітництва в гуманітарній сфері. Зокрема, йшлося про спільні заходи зі святкування ювілею Миколи Гоголя.

Замість післямови. Читаючи чергове офіційне повідомлення про україно-російські контакти на найвищому рівні, так й хочеться пустити сльозу радощів. Або ж сказати класичну російські фразу: свєжо прєданіє, да вєрітся с трудом. Бо цих “братань” за останні більш-ніж п'ятнадцять років, було безліч.

Тільки завжди Україна чимось поступалася. Чи то ядерною зброєю й новішою військовою технікою, чи то нафтопереробними й іншими стратегічними підприємствами, чи то військовим флотом та військово-морською базою, разом із інфрастуктурою, із об'єктами навігаційного забезпечення судноплавства в якості “подарунку”, не зафіксованому в жодному документі...

Проте, після обопільних клятв у вічній дружбі “братів-слов'ян”, починалася навала комівояжерів із Москви із зовсім не дружнім ідеологічним товаром. Та й “братні” спецслужби Росії, що, завдяки договору про ненапад, легально презентовані в Україні, на очах української влади й контррозвідників безкарно ведуть підривну діяльність на півдні та сході держави. Є підстави підозрювати, що, навіть “під дахом” церкви.

Цікаво, що ж здасть “братові” нове українське керівництво цього разу? ГТС і нафтопроводи? Комунікації зв'язку? А може оптом - “залізною рукою” у ЄЕП? Побачимо. Менш, ніж через два місяці життя в незалежній Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.