Росію прирівняли до КНДР. За станом прав і свобод людини

Автор/джерело -  © ВВС



Дата публiкацiї - 1.02.2007 16:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2064

Вчора незалежна правозахисна організація “Freedom House” опублікувала свою щорічну доповідь “Про стан свободи в світі”, в якому різко знизила “рейтинг свободи” Росії. Представники російської влади не погодилися з думкою правозахисників, що знизили рейтинг свобод Росії до рівня Куби, Анголи і Північної Кореї.

Проте правозахисники вважають, що тенденція до утиску політичних і цивільних прав в Росії вказана вірно.

У департаменті інформації і преси МІДа РФ говорять, що "абсурдність оцінок “Freedom House” не залишає місця для коментарів".

"Ставити Росію на один рівень з Північною Кореєю, по-перше, смішно, а по-друге, просто не професійно, - заявив голова Ради при Президентові Росії з сприяння розвитку інститутів цивільного суспільства і правам людини Ела Памфілова в інтерв'ю "Інтерфаксу". - В Росії ніколи не було добре з правами людини, проблем дуже багато, і ми домагатимемося їхнього рішення, виходячи з реальної ситуації, а не з кон'юнктурних і таких, що не мають ніякого відношення до прав людини, недобросовісних або некомпетентних повчань".

У справедливості оцінок “Freedom House” засумнівався голова комітету Ради федерації по міжнародних справах Михайло Маргелов.

"Так, ми далекі від ідеалу. Але ця оцінка поставлена тільки однією правозахисною організацією, тоді як Росія є повноправним членом Ради Європи - головного правозахисного співтовариства континенту. І я б вважав за краще орієнтуватися на консолідовану думку ради: по рівню свободи ми не лідери, але далеко і не аутсайдери", - наводить слова Маргелова газета "Комерсант".

"Те, що ми потрапили на одну сходинку з Північною Кореєю, звичайно, не справедливо. У нас, все-таки, таких порядків, як в КНДР, немає, і, сподіваюся, ніколи не буде. Але тенденцію до погіршення ситуації з правами і свободами людини в Росії організація “Freedom House” уловила вірно", - сказала голова Московської групи Гельсінкі Людмила Алексєєва в інтерв'ю “BBCRussian.ru”.

У одній строчці з Північною Кореєю

В середу незалежна правозахисна організація “Freedom House” опублікувала свою щорічну доповідь "Про стан свободи в світі", в якому різко знизила "рейтинг свободи" Росії.

Вперше Росія отримала мінімально можливий бал за семибальною шкалою за рівень цивільних свобод і потрапила на один щабель з Анголою, Габоном, Пакистаном, КНДР і узбекистаном. У 2005 році Росія стояла на п'ятому рівні цивільних свобод.

По рівню політичних свобод Росію віднесли до передостанньої, шостої категорії. "Шестірку" в цій графі рейтингу також отримали Куба, Лівія і Північна Корея.

Як відзначають правозахисники “Freedom House”, менш вільним в порівнянні з минулим роком став виборчий процес, посилилася корупція. У доповіді також сказано, що в Росії продовжується "маргіналізація незалежних ЗМІ". У коментарях указується також на зростання в Росії ксенофобії. Особливо відзначено і зростанні числа нападів на журналістів, зокрема - про нерозкрите вбивство оглядача "Нової газети" Ганни Політковської.

"Авторитарний режим в Росії може стати прикладом для інших держав пострадянського простору", - сказано в доповіді.

У причинах деградації демократії в Росії “Freedom House” вказує, у тому числі, і високі ціни на нафту, які не сприяють проведенню Росією важливих системних реформ.

Минулого року Росія двічі піддавалася критиці авторитетної правозахисної організації “Amnesty International” - за "зростання націоналізму" і за "тяжке положення населення Чечні". У свою чергу, "Репортери без кордонів" помістили Росію на 158-е місце з 168 країн.

Від “Аратти”: ми не маємо сумнівів у авторитетності такої правозахисної організації, як Freedom House”, як і зрозуміла нам реакція кремлівських чиновників. Приблизно так само реагували на міжнародні оцінки совітські компартійні керманичі та їхні маріонетки.

Проте в нас виникає питання до перших осіб Європейських держав: чи не відчувають вони дискомфорту, роздаючі компліменти Путіну? Ми не розуміємо й керівників держав G7, які не припиняють декларувати свою принципову прихильність до ідеалів демократії. Чи не свідчить наявність Росії у G8 про їхнє блюзнірство перед власними виборцями?

Не менш дивним для нас видається й захоплення певної частини населення російським режимом. невже не зрозуміло, що московський вектор - це прямий шлях до реставрації комунізму, Голодоморів, ГУЛАГів?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.