Янукович готовий віддати Росії ГТС України. “За долю малую”

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 1.02.2007 20:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2065

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович допускає передачу активів української газотранспортної системи (ГТС) в обмін на паритетну участь у газовидобувних активах Росії.

"Йдеться зараз про наміри. Я вважаю, якщо говорити про наміри, ми завжди повинні підходити конкретно. Якщо йтиметься про об’єднання, то воно має бути на рівні партнерських відносин. Ці відносини повинні бути зрозумілі, як кажуть 50х50", - сказав Янукович.

При цьому він відзначив, що Україна і Росія повинні виробити нову модель відносин в енергетичній галузі, яка допомогла б досягнути успіху в питаннях енергетичної безпеки обох країн.

Він також додав, що таким шляхом ідуть багато країн у світі.

"Я вважаю, що такий шлях є перспективним для об’єднання зусиль і для розв’язання проблем. Дуже часто ефект об`єднання дає синергію", - сказав прем’єр.

Янукович повідомив також, що питання створення нової моделі відносин в енергосфері обговорюються зараз на рівні президентів Росії і України.

Як повідомляло агентство “Reuters”, сьогодні на прес-конференції Президент Росії Володимир Путін заявив, що Україна має намір запропонувати повернутися до ідеї створення газотранспортного консорціуму шляхом обміну частки в українських газопроводах, якими російський газ експортується до Європи, на доступ до видобутку газу в Росії.

"Йдеться про об’єднання активів, і наші українські партнери хотіли б не тільки створити газотранспортний консорціум, але хотіли б мати змогу увійти до активів видобутку на території РФ", - сказав Путін.

За словами російського Президента, в даний час влада України і експерти в Росії готують нові пропозиції, і він планує обговорити їх найближчим часом з Президентом України Віктором Ющенком і урядом Віктора Януковича.

Від “Аратти”: те, що Янукович має віддати Росії ГТС - можно було здогадуватися із самого початку. Бо, скоріш за все, його підтримка кремлівськими керманичами і на виборах Президента у 2004 році, і парламенту у 2006 році, обмумовлювалася не альтруїзмом, чи бажанням “підтримки співвітчизників” чи статусу російської мови, а конкретним стратегічним інтересом. А він один - володіння ГТС України. Із цією метою Кучма, Янукович і Путін ствоювали ТОВ "Міжнародний газотранспортний консорціум з укравління ГТС України" із статутними фондом $1млн. при оцночній вартості ГТС України більше $100 млрд. Окремо завертаємо увагу: консорціум з управління ГТС України, а не ГТС України і Росії. Тому, що в цьому суть. А Янукович - підписант, тобто певною мірою, гарант угоди. На відзнаку від пенсіонера Кучми.

Отже, про яке об'єднання і яких зусиль може йтися? Що, “Газпром” віддасть Україні газодобувних потужностей на $100 млрд, хоча б? Ви у казки вірете? Ми - ні. Хоча б тому, що раніше Ті ж Кучма і Путін вже оцінили ГТС України у сромнесенькі $500 тис., оскільки внесок України у статутний фонд консорціму 50% від мільйону. Як бачите, скромно і зі смаком!

Так про яку національну безпеку України йдеться? Скоріше - про чергову пропагандистську локшину для прикриття афрери. Ціна якої - державна незалежність України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.