Україна для людей. Кабмін має намір скасувати пільговий проїзд у транспорті для інвалідів і пенсіонерів

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 16.05.2013 12:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20650

У найближчі два тижні Кабмін може зробити перший крок до скасування пільг на безкоштовний проїзд у транспорті для пенсіонерів, ветеранів, інвалідів, чиновників, депутатів та працівників правоохоронних і силових структур.

Їх мають замінити адресною допомогою - щомісяця людям будуть видавати певну суму грошей, яка покликана покрити витрати. Компенсацію отримають малозабезпечені, ветерани, інваліди і пенсіонери.

Заковика в тому, чи буде вистачати грошей на компенсації і наскільки вчасно вони будуть приходити. Затвердити зміни повинна Верховна Рада.

Реалізацію концепції, найімовірніше, відкладуть до кінця 2014 року. "Спочатку потрібно створити єдиний реєстр пільговиків. На це Світовий банк вже виділяв Україні 100 млн євро, і база існує. Але на її модернізацію і запуск необхідно ще 50 млн грн. В пілотному варіанті до кінця року реєстр запрацює у Вінницькій області. А до кінця наступного - по всій Україні", - розповіла міністр соцполітики Наталія Королевська, пише Сегодня.

Приблизну суму компенсації на одну людину в Кабміні поки не прораховували. "Кожен регіон називає свою суму. Я вважаю, потрібен єдиний держстандарт. А перед цим концепцію повинні обговорити з людьми", - додала вона.

Витрати на створення єдиного реєстру - це не все, на що доведеться витратитися. За попередніми прогнозами, потрібні мільйони гривень на фінансування такої адресної допомоги малозабезпеченим. Для цього Рада має змінити бюджет.

"Після запровадження реформи ми не тільки заощадимо, але і позбудемося заборгованості перед перевізниками", - вважає регіонал Олександр Стоян. Тільки за минулий рік Київ заборгував метрополітену 59,3 млн грн, а "Київпастрансу" - більше 30 млн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.