Хроніки “покращення”. Влада готує підвищення тарифів на газ і електроенергію

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 16.05.2013 12:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20651

ВР у першому читанні проголосувала за законопроект № 2107 "Про внесення змін до деяких законів щодо встановлення тарифів, яким пропонується передати НКРЕ встановлювати ціни на електроенергію і газ для населення.

Автором законопроекту є депутат Павло Корж (Партія регіонів), пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, зараз будь-яка зміна тарифів приймається НКРЕ за погодженням з Кабінетом міністрів.

У пояснювальній записці автор законопроекту пояснює цілі його прийняття тим, що це "усуває правову прогалину в регулюванні повноважень органів державної влади в частині встановлення цін і тарифів на електроенергію та природний газ для населення".
Очевидно, маються на увазі зобов’язання України перед Енергоспівтовариством передати ці функції незалежного регулюючому органу в особі НКРЕ.

Джерело видання в Міненерговугілля пояснило, що прийняття даного законопроекту необхідне у зв’язку із запланованим до кінця року підвищенням цін на електроенергію і газ для населення.

"На нас тиснуть виробники електроенергії та постачальники газу. Насамперед приватні компанії, які зацікавлені в тому, щоб поставляти енергоносії населенню зі значно більш високою нормою рентабельності, ніж сьогодні", - говорить співрозмовник.

За його словами, уряд не міг взяти на себе відповідальність щодо збільшення цін на електроенергію і газ для населення, оскільки це могло викликати соціальне невдоволення. "Тому було вирішено передати це право НКРЕ - незалежному органу влади, який не несе політичної відповідальності", - пояснив співрозмовник.

За даними джерела в НКРЕ, вже до кінця року можна чекати зростання цін на електроенергію для населення на 25%, а на газ - на 20%. Підвищення цін на газ для населення та ПЕК є ключовою умовою відновлення співпраці з МВФ.

Нагадаємо, раніше член Нацкомпослуг Валерій Кальченко заявив, що тарифи на теплову енергію в Україні підвищуватися не будуть.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.