Уряд схвалив законопроект про вільний продаж травматичної зброї

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 16.05.2013 14:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20655

У середу Кабінет міністрів підтримав ініціативу про дозвіл вільного продажу травматичної зброї всім громадянам, що досягли 18-річного віку.

Про це у четвер пише "Комерсант-Україна".

Проект передбачає, що дозвіл на придбання травматичної зброї може бути отримано після досягнення 18 років, а нарізної мисливської зброї - 21 року. Право дозволяти чи відмовляти у видачі такої зброї пропонується делегувати МВС.

Підставами для відмови можуть бути, зокрема, вирок суду про позбавлення волі, відсутність реєстрації за місцем проживання, непогашена судимість, відсутність довідки про стан здоров’я, необхідних умов для зберігання зброї та довідки про вивчення матеріальної частини зброї та правил поводження з нею.

Дозвіл на зберігання і носіння зброї може бути видано на 5 років, а дозвіл на придбання після отримання права на носіння - на 6 місяців.

Зараз право на придбання травматичної зброї мають народні депутати, журналісти, співробітники правоохоронних органів, працівники судів, держслужбовці.

Для отримання дозволу на його придбання необхідно написати клопотання на ім’я начальника місцевої дозвільної служби МВС, прикласти до нього медичний висновок про відсутність протипоказань на володіння зброєю, довідку про здачу екзаменів з матеріальної частини зброї та квитанцію про оплату послуг з прийому іспитів.

Вся процедура обійдеться приблизно в 1 тисячу гривень.

Схвалений законопроект базується на проекті закону "Про обіг зброї невійськового призначення", який був розроблений депутатами Верховної Ради ще в лютому 2008 року.

14 квітня 2010 року законопроект був прийнятий у першому читанні, однак далі справа не пішла.
За даними департаменту громадської безпеки МВС, в 2013 році в користуванні громадян перебувало 180 652 одиниці травматичної зброї. Точної статистики її застосування не існує, вона об’єднана з загальними даними використання вогнепальної зброї.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.