Журналісти вимагають від МВС розслідувати злочини проти них

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 20.05.2013 09:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20674

Сьогодні українські журналісти вийдуть на акцію протесту під МВС, протестуючи проти бездіяльності міліції в розслідуванні випадків побиття їхніх колег.

Причиною збурення стало побиття журналістів Ольги Сніцарчук та Влада Соделя і невтручання присутніх при цьому правоохоронців. Відтак Національна спілка журналістів та Незалежна медіа-профспілка вимагають від міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка примусити своїх підлеглих виконувати службові обов’язки, або подати у відставку. Між тим, міліцейське керівництво обіцяє сьогодні ж зустрітися із народними депутатами та журналістами та прозвітувати про розслідування.

Побиття журналістки «5 каналу» Ольги Сніцарчук і фотокореспондента газети «Коммерсант-Україна» Влада Соделя сталося під час виконання ними своїх професійних обов’язків на очах у міліції, яка не втрутилася, – наголошується у спільній заяві журналістських організацій. І попри те, що журналісти надали фото нападників та невдовзі встановили їхні особи, міліція не вжила заходів для затримання. Відтак журналісти йдуть до МВС під гаслом «Міністре, розслідуй або йди геть!».

«Не лише власне злочинці порушують закон, але й працівники міліції. Адже, згідно із законом, міліціонер навіть у відпустці забов’язаний, помітивши злочин, його зупинити. А тут вони стоять і вдають, що нічого не відбувається», – каже голова Незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов.

За його словами, бездіяльність правоохоронців у таких випадках стає вже традиційною.

Регіональні «антифашисти» перестаралися?

Журналістів побили 18 травня молодики спортивної статури під час конфлікту, який виник між ними і активістами партії «Свобода» неподалік місця проведення опозиційної акції протесту. Як розповіла Радіо Свобода Ольга Сніцарчук, у неї виникло враження, що нападники діяли під прикриттям міліції.

«Коли я кричала міліціонерам: «Чому ви нічого не робите?!», вони мені відповіли: «Тікай звідси», – наголошує вона.

Попервах міліція порушила кримінальне провадження лише за фактом завдання тілесних ушкоджень і лише згодом додали статтю про перешкоджання журналістській діяльності. Керівництво МВС обіцяє провести 20 травня зустріч із народними депутатами та журналістами. За словами заступника міністра внутрішніх справ Сергія Лєкаря, «у понеділок вам буде надана повна інформація стосовно стану справ і проведення відповідних дій».

Утім, заступник міністра не зміг пояснити, чому зловмисники не були затримані на місці злочину. Між тим, за словами народного депутата Андрія Шевченка (фракція «Батьківщина»), «громадськість вправі вимагати швидкого результату – затримання цих людей або бодай їх ідентифікації».

Як представники опозиції, так і фракція Партії регіонів звернулися до правоохоронців із вимогою встановити та покарати нападників на журналістів. Причому депутат-регіонал Віталій Журавський стверджує, що нападники не мають відношення до Партії регіонів. Між тим, фото з місця подій свідчать про інше – нападники перед цим були задіяні на організованому регіоналами так званому антифашистському марші та мітингу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.