Завтра парламент може розглянути дерибан “Нафтогазу”

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 20.05.2013 11:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20676

У розкладі засідань Верховної Ради України для включення до порядку денного на вівторок, 21 травня, значиться, зокрема, законопроект про реформування НАК “Нафтогаз України”, який серед іншого передбачає можливість оренди газотранспортної системи (ГТС) і дозволяє приватизацію "дочок" НАКу.

Про це повідомляється на парламентському порталі.

Законопроект №2937 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою реформування НАК "Нафтогаз України" був внесений урядом України 25 квітня нинішнього року.

У законопроекті Кабмін пропонує Верховній Раді зняти заборону на приватизацію державних підприємств, дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України", що проводять діяльність з транспортування газу магістральними трубопроводами і зберігання у підземних сховищах, а також підприємств, установ, організацій, утворених внаслідок їхньої реорганізації. Також Кабмін пропонує дозволити оренду об’єктів магістрального трубопровідного транспорту. Відповідна пропозиція міститься у законопроекті №2937.

Раніше президент України Віктор Янукович заявив, що Україна згодна передати ГТС в оренду, але при цьому залишити її у державній власності для забезпечення необхідних засобів її модернізації, утримання в належному технічному стані та одержання гарантій обсягів транзиту. За його словами, рішення може бути прийнято "прозоро" вже до кінця першого півріччя 2013 року.

Українська влада заявляє, що оптимальним варіантом є створення тристороннього консорціуму з паритетною участю російських і європейських компаній, що дасть змогу залучити кошти у модернізацію системи, підвищити її надійність і пропускну здатність та гарантувати обсяги транзиту.

Як повідомлялося раніше, на першій в цьому місяці погоджувальній раді (14 травня) спікер ВР Володимир Рибак заявив, що законопроект про реформування "Нафтогазу" буде розглянутий парламентом протягом найближчих двох пленарних тижнів, тобто - до кінця травня.

Ці терміни збігаються також і з іншою заявою - міністра енергетики Едуарда Ставицького, який пообіцяв вирішити газову суперечку з Росією через два тижні максимум".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.