На акцію протесту під МВС вийшли більше 150 журналістів. Міністр не вийшов

Автор/джерело -  © Телекритика



Дата публiкацiї - 20.05.2013 13:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20678

20 травня на акції протесту біля будівлі МВС у Києві зібралось близько 150 співробітників медіа, які вимагають покарати винних у побитті журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук та її чоловіка, фотокореспондента видавничого дому «Коммерсантъ-Україна» Владислава Соделя на мітингу 18 травня.

Про це повідомляє кореспондент «Телекритики», який перебуває на місці подій.

Акція проходить під гаслом «Міністре, розслідуй або йди геть!», її організували Незалежна медіапрофспілка (НПМЖ) і Національна спілка журналістів (НСЖУ). Протест розпочався під будівлею Міністерства внутрішніх справ на вулиці Богомольця, 10.

Журналісти вимагають зустрічі з міністром внутрішніх страв Віталієм Захарченком. Протестувальникам наразі повідомили, що пан Захарченко перебуває у Кабміні і не може зустрітися із журналістами. Учасники акції підготували заяву на і’мя міністра, в якій вимагають особистої зустрічі із керівником МВС.

Перед учасниками акції виступив голова НМПЖ Юрій Луканов. На акцію такод прибули народні депутати від УДАРУ і Свободи.

Як повідомлялося ранніше, 18 травня, під час завершення мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя. Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування.

Незалежна медіа-профспілка (НМПУ) і Національна спілка журналістів (НСЖУ) у спільній заяві вимагають, аби міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко або примусив своїх підлеглих виконувати свої обов’язки, або пішов у відставку.

Колектив 5-го каналу заявив, що обурений діями міліції під час насильницького акту по відношенню до журналістів і висловлює сподівання на оперативне реагування та відкриття кримінальної справи за статтею 171 «Перешкоджання професійній діяльності журналістів» та за фактом нанесення тілесних ушкоджень.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко спрямував звернення до Віталія Захарченка з вимогою негайно втрутитися у ситуацію і притягнути до відповідальності всіх осіб, причетних до цього злочину. Комітет оперативного реагування на інциденти за участю ЗМІ, який діє при міжвідомчій робочій групі з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, повідомив, що тримає на контролі інцидент з побиттям Ольги Сніцарчук та Владислава Соделя.

На сторінці «Відкритої розмови» у Facebook також йдеться про те, що Комітет з оперативного реагування на інциденти за участю ЗМІ, який діє при міжвідомчій робочій групі з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, тримає на контролі інцидент за участю кореспондентів 5-го каналу Ольги Сніцарчук та видання «Комерсант» Влада Соделя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.