Єдиним незалежним соціологам Росії «шиють» політику

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 20.05.2013 18:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20683

Єдина в Росії незалежна соціологічна організація, «Левада-Центр», заявила сьогодні, що може бути практично змушена припинити діяльність через звинувачення влади, що ця діяльність політична.

Як заявив директор Аналітичного центру Юрія Левади Лев Гудков, заява прокуратури, що його діяльність політична, ставить організацію перед загрозою санкцій у зв’язку з «законом про іноземних агентів».

Як мовиться в заяві Гудкова, цей закон про некомерційні організації, схвалений у Росії минулого року, підриває співпрацю з партнерами і замовниками його центру і порушує свободу наукової діяльності і свободу розповсюдження інформації про результати дослідження.

На думку однієї з міжрайонних прокуратур Москви, яка надіслала до «Левада-Центру» листа про це, публікація даних соціологічних досліджень про рейтинги політичних сил чи керівників країни є політичною діяльністю, бо «формує громадську думку про політику уряду Росії». Соціологи наголошують, що результати досліджень не формують, а відображають громадську думку, сформовану на певний момент.

«Левада-Центр» оприлюднював, серед інших, дослідження про дедалі менші рівні схвалення діяльності Президента Росії Володимира Путіна.

Лев Гудков уже заявляв, що його організація, яка бере участь у міжнародних проектах і справді отримує іноземні ґранти, не збирається реєструватися як іноземний агент.

За ухваленими в Росії змінами до законів про громадські об’єднання і про некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються іноземними агентами.

Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі іноземних агентів, а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив іноземний агент. Під політичну за цим законом потрапляє дуже широкий спектр діяльності, зокрема, правозахисна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.