Назріває вибух? Протестні акції не стимулють діалогу сторін

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.05.2013 10:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20686

Бізнес в Україні все частіше змушений справлятися із соціальним невдоволенням. У країні збільшується число екологічних та профспілкових акцій, а також маршів проти нелегального будівництва.

Представники фірм рідко йдуть на поступки - на їх думку, часто мітингувальники грають на руку конкурентам, блокуючи роботу або зменшуючи їх авторитет, пише Ъ в статті Выступления срывают планы.

Видання повідомляє, що в перші два місяці цього року в Україні сталося 147 цивільних виступів з критикою роботи приватних і держкомпаній, що втричі перевищило кількість, ніж роком раніше.

Серед найгучніших - виступи проти відкриття родовищ сланцевого газу (39 випадків), протести працівників АероСвіт і Донбасаеро з вимогою виплатити борги із заробітньої плати, акції проти модернізації Гостиного двору в Києві та окупацію Незалежною профспілкою міста Свердловська (НПгС) кабінету глави шахти Червоний партизан (входить у ДПЕК) з вимогою припинити скорочення співробітників.

Аналітики відзначають, що успіхи активістів ще малі - як зазначає видання Ъ, в 2012 році тільки 5% акцій призвели до тих чи інших послабленням, що навіть менше, ніж у 2011 році. "Протести, спрямовані проти підприємств, як правило, менш результативні, ніж інші, - нарікає організатор Конфедерації вільних профспілок України Денис Левін -. У бізнесу більше прилюдних і негласних інструментів впливу і на протестувальників, і на суди".

Додамо, що навіть незначне виконання вимог незадоволених нерідко означає для бізнесу серйозні втрати. Так, після низки акцій проти спорудження торгового центру біля станції метро Театральна в столиці його власники - бізнесмени Вадим Столар і Вагіф Алієв були змушені передати об’єкт і земельну ділянку в комунальну власність.

Також акції громадського невдоволення шкодять і репутації фірм. Так, страйк профспілки пілотів компанії АероСвіт, які вимагали індексації зарплат у серпні 2011 року, не тільки призвів до втрати перевізником не менше $ 150 тис. через скасування рейсів, а й став одним з перших публічних симптомів погіршення фінансового стану перевізника, каже голова авіакомпанії Windrose Володимир Каменчук.

Збитки нерідко змушують бізнес підозрювати організаторів акцій в корумпованості та співробітництві з конкурентами. Так, під час невдоволення на шахті Червоний партизан у провокаціях НПгС звинувачував навіть профком фірми. "Ці люди (протестувальники - ред.) Не мають нічого спільного з профспілковою діяльністю і представляють незрозуміло чиї інтереси", - повідомив тоді керівник профкому Василь Васильченко.

Найбільш серйозні звинувачення останнім часом пред’являються організаторам протестів проти видобутку сланцевого газу. Екс-член парламентського комітету з питань ПЕК Олександр Гудима вважає, що кампанію спонсорує російський Газпром. "Подивіться, хто першим почав інформаційну кампанію проти розробки родовищ - рух Український вибір Віктора Медведчука, прокремлівського політика", - підмітив він.

Раніше повідомлялося, що бідність штовхає болгар до самоспалення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.