Чи можна акцизом подолати українське бездоріжжя?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.05.2013 13:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20689

Щоб вирішити проблему поганих автодоріг в Україні, треба підняти акциз на дизельне паливо і бензин удвічі.

Про це заявив глава «Укравтодору» Євген Прусенко. Необхідність такого кроку підтримав у коментарі Радіо Свобода і екс-міністр транспорту України Йосип Вінський. За словами прихильників більшого акцизу, якщо українські водії хочуть їздити автобанами, вони мають пам’ятати, що такий збір у Німеччині є на порядок вищим. Водночас критики пропозиції попереджають не лише про чергове подорожчання палива. Вони стверджують: скільки не підвищуй акциз, значна частина грошей до автошляхів не дійде – її розкрадуть.

Основним джерелом фінансування автодоріг в Україні є акциз на дизельне паливо і бензин, зауважив глава «Укравтодору» Євген Прусенко. Щодо дизельного палива цей збір залежить від вмісту сірководню і змінюється від 48 до 96 євро за тонну. І так виходить, що «в усіх саме 48 євро за тонну», зазначив Євген Прусенко, не вдаючись у пояснення причини цього. Треба збільшити дану суму удвічі й триматися її, вважає він. Адже в Європі акциз на дизельне паливо становить мінімум 400 євро за тонну, а є й по 700 євро. Варто збільшити і акциз на бензин, наголошує керівник «Укравтодору».

«Що стосується акцизу на бензин…Сьогодні він становить 198 євро за тонну в Україні. У сусідній з нами Білорусі, при однакових роздрібних цінах, акциз – 276 євро за тонну. І зрозуміло, що витрати на дороги на кілометр у нас понад 10 років у 2-2,5 рази менше, ніж, наприклад, у Білорусі, і до 3-х менше, ніж у Росії», – навів статистику Євген Прусенко.

Профспілка таксистів України підрахувала: понад 90% автовласників після цьогорічної зими витрачалися на діагностику та ремонт ходової частини через стан доріг. Якби вони трохи більше заплатили за бензин, згодом їхні витрати на ремонт машин значно скоротилися б, зауважують прихильники підняття акцизу на дизельне паливо і бензин.

На «Мерседеси» у нас гроші є, а на акциз і на бензин немає – Вінський

У коментарі Радіо Свобода колишній міністр транспорту України Йосип Вінський теж наголосив на неминучості зростання цього збору. А як інакше, стверджує екс-міністр, не хочете їздити по ямах – платіть. Адже такий акциз стягують не з пенсіонерів або тих, для кого авто є недосяжною розкішшю.

«На «Мерседеси» у нас гроші є, а на акциз і на бензин у нас грошей немає. Це ж абсурд! Де таке може бути? Платити мають усі, хто по цих дорогах їздить. А не те, як дехто пропонує забрати із загального фонду бюджету в пенсіонерів, учителів, медиків мізерні зарплати і віддати їх на дороги. Це є неправильно! Платити мають ті, хто по них їздить. Чи прямо, чи непрямо», – підкреслив Йосип Вінський.

Мрія пересічного українця – вкрасти і не віддати – експерт

Натомість блогер, який пише про проблеми транспорту, Андрій Сидоренко не сумнівається, що додаткові гроші від зростання акцизу на дизельне паливо і бензин використають за призначенням. Але це призначення – не автошляхи, а закордонні рахунки тих, хто розкраде ці кошти. За підрахунками Андрія Сидоренка, нинішнього транспортного податку мало б вистачати на ремонт усіх доріг в Україні та будівництво одного нового автобану через усю державу. Зрештою, проблема доріг в Україні не пов’язана з браком коштів.

«Розумієте – люди обрали таку саму владу, як вони. Мрія пересічного українця – вкрасти і не віддати. Тому і вся держава є такою. Людям потрібно, по-перше, змінити себе. Потім – змінити державну машину. Іншого шляху, вважаю, немає», – констатує Андрій Сидоренко.

Загальна сума акцизного збору на паливо становить зараз близько п’ятнадцяти з половиною мільярдів гривень за рік. Про це повідомив прем’єр Микола Азаров на своїй сторінці у Facebook. За інформацією «Укравтодору», до травня обсяг розбитих доріг сягав понад чотири з половиною мільйони квадратних метрів. Порівняно з минулим роком кількість ям на українських автошляхах зросла майже удвічі. Щоб автошляхи стали якісними, треба протягом десятиліття вкладати в них щорічно до 50 мільярдів гривень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.