Президент Ющенко вважає, що об'єднувати ГТС із ресурсами “Газпрому” зарано

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 2.02.2007 14:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2069

Президент Віктор Ющенко вважає, що говорити про об’єднання видобувних і газо-транспортних активів Росії та України ще рано.

Про це Ющенко заявив сьогодні на прес-конференції, коментуючи заяву Президента Росії Володимира Путіна про можливість такого об’єднання.

"Газо-транспортна система – це стратегічний актив України, об’єкт, відповідно до закону, над яким сформовано державну монополію і державне управління. Усе, що пов’язано з модифікацією моделі, потребує дуже пильного і обережного підходу", - сказав Ющенко.

Водночас він зазначив, що "сьогодні не ведеться змістовний діалог щодо параметрів, принципів та інших обставин формування відносин" в енергетичній сфері в Росії.

"Але сьогодні ще важко про це говорити, бо ще потрібно вести полеміку щодо принципів організації цих відносин, методів реалізації цих ініціатив", - додав Президент.

Ющенко наголосив, що його позицію завжди буде формуватися на принципах реалізації українських національних інтересів.

Президент також зазначив, що відносини з Росією можуть бути перспективними в напрямку будівництва "нових потужностей, як транспортних, так і зберігання газу".

Ющенко зазначив, що існує багато проектів, які роками обговорювалися на рівнях бізнес-кіл, але не були доведені до логічного кінця. Серед них, він назвав проект "Богоричани-Ужгород" та інші, які він назвав предметом спільних інтересів Росії і України.

Президент також підкреслив, що "по всьому масиву інтересів в енергетичній сфері мають бути проведені відповідні консультації та сформовані чіткі пропозиції з тих чи інших позицій".

Після цього, на його думку, має відбутися обговорення на високому рівні, "очевидно, РНБО, за участі Верховної Ради та будуть розглянуті всі питання".

Як повідомлялося раніше, вчора на прес-конференції Президент Путін, заявив, що розглядає можливість залучення України до газовидобувних активів Росії в обмін на участь у власності на ГТС України.

Прем'єр Янукович, коментуючи цю заяву сказав, що такі пропозиції обговорюються і що прийнятним вважає варіант 50х50.

Щоправда він не уточнив від чого рахувати 50: від статутного фонду ТОВ "Міжнародний консорціум з управління ГТС України", який становить $1 млн.(українська доля $ 500 тис.); від оціночної вартості ГТС України, яка становить більше $100 млрд., чи аналогічної вартості газодобувних активів Росії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.