Куди поділися імпортні каштани? А точніше - гроші за них

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 21.05.2013 14:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20690

Відповідно до результатів експертизи науково-дослідної лабораторії Ботанічного саду імені академіка Олександра Фоміна, із 289-ти висаджених цією весни у Києві каштанів лише два виявились сорту «Бріотті».

Про це повідомив радник голови КМДА Олександр Мазурчак на брифінгу в Києві.

«Питання в тому, де могла бути така підміна. Чи то з італійської сторони була завезена така партія, чи підміна була зроблена вже у нас, в Україні. Зараз розслідуванням займається прокуратура. Справа на контролі голови КМДА», – повідомив Мазурчак.

За його словами, столична адміністрація повела тендер, який виграло ТОВ «Професійний садівник». Ця компанія мала поставити Києву саджанці каштанів сорту «Бріотті», закуплені в італійської фірми.

Разом з тим, за словами Мазурчака, із завезених каштанів 18 виявились сорту Баумана, 11 – Глобра і тільки два – «Бріотті», інші – звичайний білий каштан.
Радник Попова наголосив, що через даний інцидент планується звільнити керівника Шевченківського управління «Київзеленбуду».

«Або він причетний до цієї підміни, або ж не забезпечив контроль за поставкою рослин», – сказав він.

Мазурчак підкреслив, що КМДА має три версії подій: в української фірми була змова з італійцями на поставку не тих дерев; підміна була зроблена вже в Україні і третя версія – політичні мотиви для дискримінації Попова.

Мазурчак заявив, що планується зняти зразки грунту з-під коріння дерев, разом із яким вони були привезені до Києва, і таким чином визначити італійські це каштани, чи вирощені в України.

Він додав, що каштани сорту «Бріотті» коштують на третину дорожче, ніж звичайні білі каштани: один саджанець «Бріотті» – 430 євро, один саджанець білого каштану – 300 євро.

Проте, він наголосив, економічних втрат з цієї афери місто не зазнало, оскільки було заплачено поки що половину суми від зазначеної у договорі. Загальна сума становить 980 тис. грн.

Як повідомлялося раніше, у травні екологи заявили, що на Хрещатику замість заявлених каштанів «Бріотті», стійких до мінуючої молі, у квітні висадили звичайні кінські каштани білого кольору. На їхню думку, деякі рослини навряд чи доживуть до кінця літа.

«Про це свідчить стан каштанів, які нещодавно посадили на Хрещатику: вони вже почали всихати і деякі з них навряд чи доживуть навіть до кінця літа», – пояснив експерт НЕЦУ Олександр Соколенко.

Також він зазначив, що на відміну від саджанців каштанів, які були висаджені в урочистій обстановці на Хрещатику на початку квітня, сорт «Бріотті» має червоні квіти і листя іншої форми. Однак деякі рослини, які вже зацвіли, мають звичайні білі свічки і характерне для кінського каштана семичасне листя.
Екологи звернулися до Генеральної прокуратури України з проханням розібратися в закупівлях каштанів «Бріотті» для Києва.

17 травня у прокуратурі Києва повідомили, що розпочато перевірку з приводу закупівлі каштанів, висаджених на головній вулиці столиці.

Крім того, фахівцям фітосанітарної інспекції дано доручення перевірити дерева на наявність хвороб та встановити, чи відповідають висаджені каштані сорту, прописаному в договорах, зазначила прес-служба прокуратури Києва.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.