Україна виконала лише дві з 13 антикорупційних рекомендацій GRECO

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 22.05.2013 16:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20698

Група держав з протидії корупції Ради Європи (GRECO) у своєму звіті заявила, що Україна виконала задовільно лише дві, частково виконала 10 та взагалі не виконала одну з 13 рекомендацій, наданих цим органом.

Про це йдеться у звіті Групи, який оприлюднило Міністерством юстиції України в середу.

Третій додатковий звіт про виконання Україною рекомендацій був наданий GRECO за результатами спільних першого та другого раундів оцінювання України.

GRECO є органом Ради Європи, який займається антикорупційним моніторингом.

Позитив і недоліки

Група позитивно відзначила низку кроків з українського боку, зокрема ухвалення Державної програми щодо запобігання й протидії корупції на 2011-2015 роки.

Водночас у GRECO стурбовані тим, що в Україні "досі не закріплена правова база для таких фундаментальних сфер, як система органів прокуратури, реформа державного управління та процедура здійснення державних закупівель".
Крім того, на думку GRECO, надалі Україні слід ухвалити додаткові законодавчі акти щодо майна, набутого злочинним шляхом.

Група також вважає, що Національний антикорупційний комітет (НАК) повинен проводити більш ефективний моніторинг здійснення антикорупційної політики.

Незалежність НАК під питанням

GRECO повторно висловила сумніви щодо достатнього рівня незалежності НАК, звернувши увагу на те, що інституційно комітет підпорядкований президенту, який затверджує призначення всіх його членів.
Крім того, виконавчий секретар комітету одночасно є секретарем Ради національної безпеки та оборони України - ще одного дорадчого органу при президенті України.

На думку GRECO, це "чітко вказує на те, що НАК покликаний надавати Президенту України консультації та пропозиції щодо антикорупційної сфери".
"Таким чином, постає питання, чи цей орган матиме та зможе користуватися незалежністю, необхідною для ефективного здійснення моніторингу", - йдеться у звіті Групи.

GRECO наполегливо просить українську владу вдатися до рішучих дій, аби реалізувати невиконані рекомендації Групи та ухвалити відповідні законопроекти, які зараз перебувають на розгляді парламенту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.