Amnesty International: в Україні продовжують катувати в`язнів і порушують права біженців

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 23.05.2013 15:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20708

В Україні міліція продовжує застосовувати тортури до в’язнів.

Про це йдеться у щорічному звіті організації «Стан прав людини у світі», який оцінив ситуацію з правами людини в 2012 році в 159 країнах.

«Катування та інші види жорстокого поводження залишаються широко розповсюдженими, а безкарність за ці злочини триває. Недоліки системи кримінального судочинства призвели до тривалих досудових утримань та відсутності гарантій прав затриманих. Біженці та шукачі притулку знаходяться під ризиком затримання та примусового повернення до країн, де вони зіткнулись з порушенням прав людини», - підсумовується у звіті.

Amnesty International зазначила, що Україна так і не відповіла на список вимог ООН щодо поліпшення ситуації з правами людини, зокрема, створення органу, який би розслідував випадки застосування тортур.

«Україна продовжує порушувати свої міжнародні зобов’язання з прав людини відповідно до Конвенції ООН про статус біженців, виконуючи запити про екстрадицію навіть у тих випадках, коли особи, яких це стосувалось, були визнані біженцями або прохачами притулку», - зазначили експерти організації згадуючи справу російського опозиціонера Лєоніда Развозжаєва.

Серед позитивних змін організація відмітила прийняття кримінально-процесуального кодексу.

«Новий кримінально-процесуальний кодекс зі значними поліпшеннями порівняно з попереднім, було підписано президентом 14 травня. Він уточнив, що затримання починається з моменту затримання міліцією, що з цього моменту затримані мають право на адвоката і незалежного медичного експерта, і чітко передбачив, що досудове ув’язнення має застосовуватися тільки у виняткових випадках, відповідно до рекомендацій Ради Європи…

Занепокоєння викликає те, що наявність адвоката обов’язкова лише у випадках тяжких злочинів, які передбачають покарання у більш, ніж 10 років у в’язниці, а безкоштовна юридична допомога надається лише у випадках, коли адвокат, є обов’язковим», - йдеться у звіті.

В той же час Amnesty International нагадала, що все ще тривають суди у справі Юлії Тимошенко , а вона «і далі відбуває семирічний строк через ув’язнення за політично мотивованими звинуваченнями у зловживанні владою».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.