У Криму тривають протести кримських татар через висловлювання російського консула

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.05.2013 18:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20711

У Криму тривають протести проти заяв російського консула у Сімферополі Володимира Андреєва з виправданням депортації 1944 року і звинуваченнями кримських татар у масовому колабораціонізмі у роки Другої світової війни.

Кілька сотень кримчан – переважно літніх кримських татар – пікетували сьогодні приміщення Генерального консульства Росії у Сімферополі. Вони вимагали від консула офіційних вибачень та закликали до оголошення його на території України персоною нон-ґрата.

Крики «Ганьба!» і «Геть!», звинувачення у фашизмі і вимоги вигнати російського консула з України – це мітинг під стінами Генерального консульства Росії в Криму, скликаний Меджлісом кримськотатарського народу. Другий день в Сімферополі тривають протести кримських татар проти висловлювань консула Володимира Андреєва з виправданням депортації начебто «масовим колабораціонізмом» кримськотатарського населення у роки війни.

В інтерв’ю кримськотатарському телеканалу АТР він днями заявив, що це офіційна позиція Росії. Раніше консул Андреєв також «не рекомендував» групі російських льотчиків-ветеранів відвідувати прем’єру фільму «Хайтарма» про двічі героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана, бо там йшла мова про депортацію і нічого не було про «колабораціонізм».

Учасники мітингу переконані, що російський дипломат цілеспрямовано провокує кримських татар на насильницький протест, щоб ситуація в Криму стала нестабільною і виник міжетнічний конфлікт. «Наступили на найбільш болюче! Образили, як ображали в радянські часи! Відродили дух Сталіна і Берії, і тепер чекають, що люди вибухнуть! Але наша мудрість, наша зваженість не повинна дати можливості справдитися їхнім сподіванням!» – заявив на мітингу лідер фракції Курултаю у кримському парламенті Рефат Чубаров.

Офіційного занепокоєння замало – учасники протестів

В середу Міністерство закордонних справ України висловило занепокоєння заявами генконсула Росії у Криму про «зраду» кримських татар. Однак, учасники мітингу зажадали від офіційного Києва різкішої реакції. У резолюції, яку вони безуспішно намагалися передати до консульства, вони вимагають від українського керівництва «негайно оголосити Володимира Андрєєва персоною нон-ґрата, а від російського – відкликати із Сімферополя свого дипломата.

Володимир Андреєв до мітингувальників не вийшов, папір не прийняв, а потім пояснив журналістам, що не вважає учасників акції «виразниками думки всього кримськотатарського народу». «Це люди, явно націлені на конфлікт... Крику багато, а толку і конструктивного обговорення мало», – зазначив російський дипломат.

Тим часом вигнати консула Андреєва з України закликали Асоціація національних громад України, Духовне управління мусульман Криму і навіть провладна кримськотатарська організація «Міллі Фірка», яка ще кілька років тому зверталася до російського консульства зі скаргами на «помаранчеву» владу України.

Водночас один із активістів російського націоналістичного руху Криму, екс-депутат кримського парламенту Вадим Мордашов сказав Радіо Свобода, що за заявами консула Андреєва насправді стоїть спроба «відволікти увагу громадськості і російської влади від зникнення грошей, які Москва виділила на проект «Наша Велика Перемога». Скандал довкола цієї інформації в Криму вибухнув минулого тижня.

Рефат Чубаров переконаний, шо консула Володимира Андреєва таки приберуть з Криму ближчим часом. Однак його турбує, чи не є заява дипломата справді офіційною позицією сусідньої країни і хто прийде на зміну. «Треба прибрати не лише фашиста, Адреєва у цьому випадку. Треба прибрати наслідки фашистських поглядів, які висловлюються на офіційному рівні. Це є проблемою!» – зазначив Рефат Чубаров.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.