Янукович і Путін ділили газову трубу?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 27.05.2013 10:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20723

На порядку денному зустрічі президентів України Віктора Януковича і Росії Владіміра Путіна могли бути питання приєднання України в якості спостерігача до Митного союзу і ситуація з поставками газу.

Цілком імовірно, що Янукович повідомив Путіну про готовність України створити газотранспортний консорціум на умовах, запропонованих Росією.

Про це повідомляє «Коммерсанть-Украина» з посиланням на джерела, близькі до переговорів президентів України та Росії під час вчорашньої зустрічі в Сочі.

Як зазначає видання, точної інформації про те, що близько п’яти годин обговорювали глави держав, немає.

Втім, те, що однією з ключових тем переговорів могло стати обговорення майбутнього України в рамках Митного союзу, підтверджує урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерій Мунтіян. В Астані, куди відправляться Віктор Янукович і Владімір Путін, 29 травня має відбутися підписання меморандуму про отримання Україною статусу спостерігача в МС.

Крім планів щодо Митного союзу, президенти України і Росії, можливо, обговорювали створення консорціуму на базі української газотранспортної системи (ГТС) і зниження ціни газу для України, повідомило виданню джерело в Міненерго.

"Ми готові на умови російської сторони, коли "Газпром" стане ключовим учасником консорціуму і його права будуть забезпечені законодавчо в обмін на зниження цін на газ", - заявило джерело.

Інше джерело, близьке до переговорів, розповіло, що українська влада готова поступитися Росії контролем над магістральними газопроводами, а контроль над розподільними газопроводами передати групі ВЕТЕК підприємця Сергія Курченка. За словами співрозмовника видання, піти на поступки російській стороні Україну змусили як проблеми з наповненням бюджету, так і спад на ринку металопродукції, що триває.

Як відомо, Україна і Росія вже більше півроку ведуть переговори про створення консорціуму на базі української ГТС в обмін на зниження ціни газу до $260-280 за тис. кубометрів. Схоже, що російська сторона також поступово готується до того, щоб пояснити зниження ціни газу для України.

Так, перший заступник голови комітету держдуми з природних ресурсів, природокористування та екології Валерій Язєв не виключає поступок Україні щодо ціни газу у випадку, якщо перед Росією постане вибір - втратити український ринок або залишитися на ньому, знизивши ціни.

"Шкода втрачати ринки, і ніхто не говорить, що це добре, але, якщо будуть перешкоди непереборної сили, хто їх перестрибне? Я підтримую" Газпром". Він, скільки може, тримає для України високу ціну і отримує нормальний прибуток, а, якщо з’явиться можливість втрати контракту, тоді трохи поступиться в ціні. Така бізнес-логіка властива торгівлі не тільки газом, а й іншими товарами", - зазначив Язєв.

Він нагадав, що Україна є одним з найбільших споживачів російського газу, і по її території також здійснюється транзит до Європи.

"Ми співпрацюємо постійно, пропонуємо варіанти - обмін активами між Газпромом і Нафтогазом, ми готові разом з Україною експлуатувати її ГТС, у нас є ще цілий ряд спільних програм", - сказав він і додав, що подібна співпраця здійснюється тільки в тих питаннях, які відповідають національним інтересам Росії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.