Європейські цінності? Навіщо МВС і СБУ тотальне стеження за абонентами зв’язку?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 28.05.2013 11:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20737

Правоохоронні органи намагаються посилити контроль над абонентами послуг зв’язку. У МВС підготували законопроект, який розширює можливості стеження за користувачами.

Отримувати інформацію про абонентів правоохоронні органи можуть і зараз, нагадує голова правління Інтернет Асоціації України Тетяна Попова.

Законодавством передбачено обов’язок операторів за свій рахунок встановлювати прослуховуюче обладнання. Але новий документ може надати МВС і СБУ небувалі можливості, вважає президент компанії «Адамант» Іван Пєтухов, пише «КоммерсантЪ-Украина».

«Оператори повинні будуть організувати практично постійне стеження за усіма клієнтами», – наголосив він.

Українські силовики не вперше намагаються розширити можливості збору інформації в мережах операторів.

«Зараз закон зобов’язує нас за свій рахунок встановлювати прослуховуюче обладнання, але не закуповувати його», – розповідає директор з регуляторно-правового забезпечення бізнесу компанії «Київстар» Андрій Осадчук.

Це значно обмежує можливості слідства – у міліції не завжди є кошти для пошуку інформації, розповідає джерело в столичному управлінні МВС із боротьби з кіберзлочинністю.

Тому, за словами Пєтухова, зараз співробітники МВС і СБУ нерідко наполегливо просять операторів оплачувати закупівлю обладнання. Так, 2010 року, після відмови CDMA-оператора «Інтертелеком» оплачувати установку систем прослушки, СБУ звинуватила компанію в контрабанді.

Загальні витрати на встановлення обладнання для моніторингу трафіку тільки для інтернет-провайдерів Пєтухов оцінює більш ніж у $50 млн.

У МВС не перший рік намагаються змінити закон і зобов’язати компанії самостійно закуповувати обладнання. Торік відповідний законопроект народного депутата від Партії регіонів Володимира Олійника не був ухвалений парламентом. А раніше ініціативи МВС неодноразово відхиляли галузеві регулятори, зокрема Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ).

Але цього разу міністерство спробувало провести законопроект без громадського обговорення, направивши його безпосередньо у Держпідприємництво. У відповідь відомство визнало документ регуляторним актом і зажадало направити його на громадське обговорення та узгодження із зацікавленими держорганами, зокрема НКРЗІ і Держслужбою спецзв’язку та захисту інформації, розповів Пєтухов.

У свою чергу член НКРЗІ Ігор Сиротенко повідомив, що документ в комісії планують обговорити 28 травня.

«Не беруся судити, яким буде рішення. Загалом ми не проти розширення повноважень МВС, але вважаємо, що рішення має бути прийнято в рамках чинного законодавства», – заявив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.