Політика накручування акцизів може знищити легальне виноробство

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 29.05.2013 15:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20753

Розроблений Міністерством доходів законопроект, що передбачає введення акцизу на пиво і більш ніж триразове підвищення ставки акцизного податку на кріплене вино, загрожує обвалом цілого сегменту виноробної галузі та зростанням тіньового ринку алкоголю.

Мотиви авторів законопроекту очевидні - створити привілейовані умови для виробників лікеро-горілчаної продукції, упевнені в асоціації «Виноградарі та винороби України», пише «Дело».

«В цьому випадку можна говорити, що відстоюються інтереси одного конкретного виробника горілки», - вважає директор АВВУ Сергій Михайлечко.

Активність депутатів і чиновників відносно акцизної ставки на пиво і кріплене вино м´яко кажучи дивує. За останній місяць було розроблено три законопроекти, причому найбільше занепокоєння викликає саме документ Міндоходов, який одним пострілом вбиває двох зайців - скорочує обсяги виробництва пива за рахунок запровадження акцизного податку на цей вид продукції і буквально знищує сегмент кріплених вин.
Щоб не бути голослівним, фахівці АВВУ оцінили економічні обгрунтування, які наводить Міністерство зборів і доходів. Так, пояснювальна записка свідчить: «Разом із тим, законопроектом пропонується встановити диференційний підхід до оподаткування міцних (кріплених) вин (залежно від %-го вмісту спирту в кріпленому вині). Зазначене сприятиме додатковому надходженню в бюджет акцизного податку від реалізації кріплених вин (за попередніми підрахунками Міндоходів України 300 млн. грн. в розрахунку на рік)».

«За 2012 рік з урахуванням серйозного падіння виробництва відрахування по акцизу за кріплені вина склали всього 98,6 млн грн - продовжив Сергій Михайлечко. - Виникає питання, на підставі чого будувалися розрахунки Міндоходов? Ми пропонуємо фахівцям міністерства простежити логіку цифр разом. Точкою відліку візьмемо 5000 тис. дал - прогноз обсягу виробництва на 2013 рік, виходячи з даних за перші чотири місяці 2013 (1637,7 тис. дал), без урахування будь-якого падіння. Тепер введемо поправку на падіння з урахуванням динаміки всієї виноробної галузі (з урахуванням даних 2012 рік прогнозне падіння складе близько 30%, внаслідок чого обсяг зменшується до 3500 тис. дал. Оскільки підвищення акцизу на падаючому ринку неминуче призведе до ще більшого скорочення виробництва, як це було в 2010 році, можемо прогнозувати, що за підсумком кількість випущеної після підвищення акцизу продукції складе не більш ніж 500 тис. дал. Як з 2000 тис. дал, випущених за найоптимістичнішими прогнозами, Держбюджет зможе отримати 300 млн грн? Максимум 84 млн грн, і в наступні роки ця цифра буде тільки зменшуватися».

«Акциз не є інструментом, що може вирішити ці проблеми, - додає Сергій Михайлечко. - Навпаки, підвищення акцизу грає на руку «тіньовикам», оскільки завдає удару по легальному виробнику. Нехай ставку на вино підвищать хоч в 20 разів, а нелегали як продавали горілку по 12 грн, так і будуть продавати».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.