Азаров відкрив всі карти: прощавай, Євросоюз, - Україна прямує до членства в «Мутному союзі»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.05.2013 18:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20756

Україна не збирається обмежуватися статусом спостерігача в Митному союзі. Про це заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров в інтерв’ю телевізійному каналу «Бєларусь-1».

"Ми не збираємося обмежуватися статусом спостерігача. Уже зараз при уряді України створено групу достатньо компетентних фахівців, яка вивчає можливість приєднання України до цілого ряду угод, які створюють правове поле Митного Союзу, а згодом створять правове поле єдиного економічного простору. Для нас цілком можливе приєднання до цілого ряду угод", - зазначив Азаров, повідомляє РБК-Україна.

Статус спостерігача для України питання майже вирішене. Сьогодні Вища Євразійська економічна рада підтримала наміри України отримати статус спостерігача в Митному союзі. За словами Президента України Віктора Януковича, підписання меморандуму відбудеться на засіданні Ради глав урядів СНД у Мінську 31 травня. Кабінет міністрів України схвалив проект меморандуму з країнами МС про надання Україні статусу спостерігача в цьому об’єднанні ще 22 травня. Також Україна подала заявку на надання їй статусу спостерігача у Вищій Євразійській економічній раді.

Однак, заступник генерального секретаря ЄврАзЕС Сергій Глазьєв пояснив, що вступити в Євразійський союз Україна зможе, попередньо вступивши в Митний союз. Митний союз у рамках Євразійського економічного співтовариства є формою торгово-економічної інтеграції Білорусі, Росії і Казахстану, що передбачає єдину митну територію, в межах якої у взаємній торгівлі виробами не застосовуються митні мита та обмеження економічного характеру, за винятком спеціальних захисних, антидемпінгових і компенсаційних заходів.

У статусі спостерігача при МС Україна матиме представництво при Євразійської економічної комісії, зможе брати участь у засіданнях колегії Євразійського союзу, а також брати участь у підготовці документів, проте не володітиме правом голосу.

На початку квітня Президент України Віктор Янукович заявляв, що Україна почне розглядати можливість приєднання до окремих положень МС Росії, Білорусії і Казахстану після того, як отримає статус спостерігача. Вступ України до МС може допомогти в переговорах про ціну російського газу. Принаймні, Росія неодноразово заявляла, що членство країни в Митному Союзі буде приводом для перегляду ціни.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.