На наступному тижні парламент може призначити довибори

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 31.05.2013 11:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20771

Представники опозиції і парламентської більшості досягли принципової угоди про проведення повторних виборів народних депутатів у проблемних округах.

У Партії регіонів погодилися з аргументами опозиції, яка наполягала на тому, що вибори повинні пройти восени – 27 жовтня – і тільки в п’яти округах, де ЦВК не змогла встановити результати голосування.

«У робочої групи з підготовки загального закону є дві узгоджені позиції. Перша – вибори проводяться тільки в п’яти округах, де Центральна виборча комісія не змогла встановити результати голосування, а округи Олександра Домбровського і Павла Балоги не входять до цього списку. Друга – вибори відбудуться восени, ймовірно, 27 жовтня», – розповіла народний депутат від УДАРу Наталія Новак, пише «КоммерсантЪ-Украина».

Наступне засідання робочої групи, яка була створена усіма депутатськими фракціями для підготовки загального тексту законопроекту, відбудеться 4 червня.

Раніше голова фракції ПР Олександр Єфремов не виключив, що закон може бути прийнятий на наступному пленарному тижні – 4-7 червня.

Водночас, за словами Новак, про прийняття документа говорити поки що рано.

«Розбіжності ще залишилися. На нашу думку, вибори не можна проводити за чинним законом, а з урахуванням того, що в Раду пройшли дві нові партії –«Свобода» і УДАР – ми вважаємо, що маємо право бути представленими в окружних і територіальних виборчих комісіях за квотою парламентських партій», – зазначила вона.

У свою чергу член комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, депутат від «Батьківщини» Володимир Бондаренко розповів, що представники опозиції запропонували змінити закон про вибори, зобов’язавши ЦВК «встановлювати результати голосування за будь-яких обставин».

«Ми також пропонуємо змінити порядок проведення жеребкування при формуванні територіальних виборчих комісій – щоб жеребкування проводилося по кожному округу окремо», – додав він.

За його словами, в Партії регіонів не прийняли пропозиції опозиції, пов’язані зі зміною закону про вибори.

«На засіданнях робочої групи вони (ПР – Ред.) стоять на своєму: Олександр Лавринович сказав: закон про вибори не змінювати», – зазначив депутат.

У свою чергу регіонал Анатолій Близнюк підтвердив, що принципові домовленості з опозицією досягнуті.

"Принципові домовленості справді досягнуті - вибори пройдуть восени в п’яти округах, де ЦВК не встановила результати голосування. Це буде разовий закон, який втратить чинність після того, як вибори відбудуться. При цьому чинний закон про вибори змінюватися не буде. Голосування може відбутися вже на наступного тижня ", - заявив Близнюк.

За його словами, робоча група зняла з розгляду питання про проведення виборів в округах Павла Балоги та Олександра Домбровського. "Це питання буде обговорюватися коли- небудь пізніше", - резюмував Близнюк.

Як повідомлялося раніше, опозиційні фракції «Батьківщина», «Свобода» і УДАР пропонували проведення повторних виборів депутатів Ради в мажоритарних округах № 94, 132, 194, 197 і 223 наприкінці жовтня.

13 травня Кабмін затвердив проект закону про проведення перевиборів у 7 округах (№94, 132, 194, 197, 223, 11 та 71).

15 травня керівники фракцій у Верховній Раді домовились доопрацювати закон про перевибори у проблемних округах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.