Один із найбільших європейських енергоконцернів може розірвати частину контрактів з Газпромом

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.06.2013 11:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20787

Німецький енергетичний концерн E.ON збирається переглянути частину своїх контрактів з Газпромом і проаналізувати можливість денонсації деяких угод, які були укладені на терміни від 10 до 20 років/

Про це повідомляється на сайті ділового тижневика Wirtschaftswoche.

За інформацією видання, до такого кроку E.ON підштовхнуло те, що ціна російського газу виявилася занадто високою, а Газпром проявив себе важким партнером на переговорах. Якщо угоди все-таки будуть скасовані, E.ON планує закуповувати газ на європейських спотових ринках, але також розраховує на поставки російського газу за конкурентними цінами.

Тим не менш, офіційний представник E.ON зі зв’язків з громадськістю Крістіан Дреппер (Christian Drepper) у вчорашньому інтерв’ю німецькій службі радіостанції Голос Росії спростував цю інформацію. "Ми, як і колись, орієнтуємося на конкурентоспроможні поставки газу з Росії. Про припинення контрактів мова не йде", - сказав він. Однак роз’яснювати, що мається на увазі під "конкурентоспроможними поставками", він не став. Офіційні ж представники Газпрому ніяких коментарів з приводу повідомлень у німецьких ЗМІ не давали.

У липні минулого року E.ON домігся знижки на поставки російського газу, яка поширювалася на довгострокові контракти на імпорт енергоносія і починала діяти заднім числом - з четвертого кварталу 2010 року. Однак німецькому концерну все одно доводиться продавати газ за цінами, дешевшими від закупівельних, через що він зазнає відчутних збитків. Водночас його ключові клієнти мають можливість закуповувати газ за низькими цінами на світовому ринку, де пропозиція поки перевищує попит.

E.ON - один із найбільших європейських енергоконцернів. Поряд з RWE, Vattenfall і EnBW, він входить до четвірки найбільш відомих гравців на енергетичному ринку Німеччини.

Раніше повідомлялося, що в довгій суперечці Газпрому та Єврокомісії про доступ до повної потужності східної гілки трансбалтійського трубопроводу Nord Stream - OPAL відзначено прогрес: регулятор може надати російській монополії виняток з норм Третього енергопакета на 22 роки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.