Влада Росії параноїдально боїться громадських організацій

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 3.06.2013 13:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20791

Режим Владіміра Путіна ослаб і втрачає прихильників.

Про це в інтерв’ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung заявив директор російського соціологічного інституту «Левада-Центр» Лєв Гудков.

«Режим Путіна став слабшим. Невдоволення в країні зростає з різних причин. У містах-мільйонниках новий середній клас висуває нові вимоги, такі як незалежні суди, свобода преси та вільні вибори. Крім того існують резерви соціалізму, де є стара промисловість. Там люди підтримують державну владу, оскільки без державної підтримки не можуть звести кінці з кінцями. Вони вважають, що в країні існує замало соціалізму. Країна розділяється: провінція хоче повернутися до радянських часів, а населення у містах хоче реформ», - зазначив соціолог.

«Імідж уряду страждає через постійні корупційні скандали. Режим відчуває цю слабкість, але він перекладає відповідальність за це на Захід. У владі існує параноя, що громадські організації можуть спровокувати революцію, як це було свого часу в Україні або в Грузії. Тому у відповідь на масові протести кінця 2011 року влада прийняла ряд репресивних законів, таких як закон про «іноземних агентів».

Число переконаних послідовників Путіна знизилось до 25%. Кількість суперників Путіна виросла до близько чверті населення. Відповідно до нашого недавнього опитування 55% громадян не хочуть, щоб Путін знову став кандидатом на наступних виборах. Але більшості населення байдуже. На цьому і ґрунтується система», - підкреслив він.

На думку Гудкова, Захід повинен більш жорстко реагувати на наступ на демократію в Росії.

«Я вважаю неправильним шлях тихої дипломатії. Сьогодні Росія рухається до диктатури. Такої диктатури, яку зараз за Лукашенки має Білорусь. Ставлення до цього повинно бути морально неоднозначним. Це не означає, що Росію треба ізолювати. Це тільки б допомогло швидше перетворити нинішній авторитарний режим на диктатуру», - додав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.