У разі введення нових акцизів, пиво подорожчає на 3 грн і зросте попит на міцні напої

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.06.2013 15:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20795

Триразове підвищення в Україні акцизу на пиво виллється у зростання цін на цей напій більш ніж на 3 грн/літр, переконані експерти однієї з найбільших у країні пивоварної компанії САН ІнБев Україна.

Більше того, в компанії побоюються, що після введення підвищеного акцизу річне виробництво пива може скоротитися на чверть. Водночас в країні зросте попит на міцні алкогольні, слабоалкогольні та "винні напої", акциз на які не буде переглядатися.

"Ми переконані, що незаплановане, різке і дискримінаційне збільшення акцизу на пиво призведе до штучного зниження попиту на нього і підвищення на дешевий міцний алкоголь. І це незважаючи на те, що вже сьогодні горілка коштує для споживача вдвічі дешевше за пиво в перерахунку на чистий спирт" , - йдеться в повідомленні САН ІнБев Україна.

Нагадаємо, Міністерство доходів і зборів України розробило законопроект, що радикально міняє правила гри на пивному ринку. Податківці пропонують підвищити ставки акцизу на пиво майже втричі - з 0,87 гривні до 2,43 гривні за літр.

Варто відзначити, що схожі дані раніше озвучувала асоціація Укрпиво. За її підрахунками, підвищення акцизу на пиво до 2,43 гривні за літр спричинить подорожчання пляшки пива більш ніж на три гривні. Як зазначив її виконавчий директор Ігор Товкач з посиланням на дослідження Pricewaterhouse Coopers, таке зростання ціни призведе до скорочення ринку пива на 24%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.