Українські фахівці не мають сумнівів у виграші України у Стокгольмському арбіражі

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 3.06.2013 21:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20799

Шанси України виграти Стокгольмський арбітражний суд у разі подання НАК «Нафтогаз України» позову проти російського «Газпрому» з вимогою розірвати укладений в січні 2009 року контракт на постачання газу, рівні 99%.

Про це на прес-конференції заявили юристи - народний депутат України Олег Канівець, голова Українського юридичного товариства Олег Березюк та кандидат юридичних наук Станіслав Батрін.

«99% переможного результату в Стокгольмі, 1% залишимо на політичну складову Російської Федерації на процес», - підкреслив Станіслав Батрін.

За словами юриста, Кабінет міністрів України повинен ініціювати звернення «Нафтогазу» до Стокгольмського суду.

«Якщо контракт буде визнаний недійсним, то буде виходити, що ми повинні будемо заплатити Російській Федерації за 5 років з розрахунку цін, що існували на кінець 2008 року. Є різниця між 400 і 170 ($/тис. кубометрів газу - ред.)... - ці гроші мають бути нам перераховані та повернуті в Україну», - вважає юрист.

При цьому, учасники прес-конференції підтримали Батріна, назвавши цю позицію захистом інтересів громадян України.

Як повідомлялося раніше, директор юридичної компанії Lions Litigate Станіслав Батрін 6 березня звернувся до суду з вимогою зобов´язати Кабінет Міністрів вжити заходів щодо розірвання угод про постачання і транзит природного газу між НАК «Нафтогаз України» і російським «Газпромом» від 19 січня 2009 . Зокрема, Батрін просить зобов´язати Кабмін скликати позачергові збори акціонерів «Нафтогазу», включивши до їхнього порядку денного питання про розірвання угод від 2009 року.

4 квітня Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за цією справою. Зазначимо, що своїми діями суд визнав, що позивач навів належні доведення порушення його прав та необхідності його судового захисту.

Зазначимо, що минулого року Польща домоглася більше 15% знижки на поставлений в Польщу російський газ, після того як ініціювала процедуру подачі позову проти «Газпрому» в Міжнародний арбітраж у Стокгольмі в листопаді 2011 року. За останні три роки російський газовий монополіст погодився знизити ціни на газ - в середньому на 10% - для більше п´ятнадцяти своїх клієнтів у Німеччині, Франції, Італії, Австрії, Словаччині, Польщі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.