«Газпром» не збирається відмовлятися від санкцій за недобір газу Україною

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 4.06.2013 13:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20804

Російський газовий монополіст «Газпром» діятиме відповідно до укладеного у 2009 році контракту у питанні недобору Україною газу.

Про це заявив заступник голови «Газпрому», генеральний директор «Газпром експорт» Олександр Медвєдєв на прес-конференції в Москві.

«За контрактом фіксуються об’єми недобору, і ми маємо право за контрактом вимагати оплати цих невідібраних об’ємів, тому вестимемо роботу відповідно до контракту», - сказав Медвєдєв, відповідаючи на запитання УНІАН, чи буде «Газпром» вимагати 7 млрд дол. за недобір газу минулого року.

Відповідаючи на запитання, чи буде «Газпром» судитися з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражному суді, Медведєв сказав: «Вам, прямо, все розповісти». «Пам’ятаєте фільм: або я веду її до ЗАГСу, або вона мене веде до прокурора. Краще до ЗАГСу, ніж до прокурора», - додав він.

Медвєдєв заявив, що чинним контрактом не передбачено зниження ціни на російський газ для України, зменшення цін можливе тільки поза рамками контракту.

«Контрактом не передбачено зміни ціни», - сказав Медвєдєв, відповідаючи на запитання УНІАН, за яких умов «Газпром» може піти на зниження ціни газу для України в умовах, коли ціни на російський газ нижчі для європейських країн.

Водночас він наголосив, що «теоретично ціна може змінитися», але це може відбутися поза рамками контрактних домовленостей.

Медвєдєв зазначив, що комусь здається в Україні, що чинний газовий контракт поганий, але цей документ підписано в 2009 році і в ньому вказано формулу ціни. «На той момент ціна за цим контрактом була нижчою від середньоєвропейської, індексація, закладена в контракт, у кожному випадку працює по-різному, і вона вибрана українськими колегами, спільно з нами підписана і привела до певної динаміки цін», - сказав він. «Написаного пером не витягнеш і волом», - наголосив Медвєдєв.

Він вважає, що не можна займати позицію «коли мені добре - я люблю контракт, а коли мені не дуже добре - я хочу контракт змінити».

За його словами, цінові показники могли розвиватися по-іншому, якби ціни на нафту йшли в іншому напрямі.

Він зазначив, що нині зниження ціни на нафтопродукти має «глибоке віддзеркалення» для України - сильніше, ніж у багатьох європейських контрактах».

Як повідомлядося раніше, «Газпром» виставив НАК «Нафтогаз України» рахунок на 7 мільярдів доларів за газ, який Україна не купувала в 2012 році. «Нафтогаз» направив «Газпрому» відповідь з викладом своєї позиції, яка полягає в тому, що компанія виконала усі фінансові зобов’язання перед «Газпромом» у 2012 році. Згідно з контрактом на закупівлю газу від 2009 року, мінімальний об’єм газу, до якого застосовується умова «бери або плати» (take-or-pay), становить 33,3 млрд кубометрів. «Нафтогаз України», за попередньою інформацією, придбав у 2012 році близько 25 млрд кубометрів газу. При цьому українська сторона своєчасно попередила «Газпром» про скорочення закупівлі газу.

Як відомо, Кабінет міністрів України 23 травня затвердив прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу в Україні на 2013 рік з обсягом імпорту 27,3 млрд куб. м.

Згідно з документом, надходження газу в поточному році від російського газового монополіста компанії "Газпром" становитимуть 18 млрд куб. м, від компанії Ostchem, підконтрольної українському бізнесменові Дмитру Фірташу, – 8 млрд куб. м, від німецького газового трейдера RWE Supply & Trading – 1,3 млрд куб. м.

Ціна російського природного газу для компанії «Нафтогаз Україна» в першому кварталі 2013 року з урахуванням знижки становила більш як 406 доларів США за тис. куб. м.

У 2012 році ціна російського газу для «Нафтогазу» становила: у першому кварталі - близько 416 дол. за 1 тис. куб. м, у другому кварталі - 425 дол., у третьому - 426 дол., у четвертому - близько 430 доларів за 1 тис. куб. м.

Середньорічна ціна на російський газ, закладена в Державному бюджеті на 2013 рік, становить 421 дол. за тисячу кубометрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.