В Адміністрації Президента не вважають, що рішення КС є перешкодою для виборів у столиці

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 4.06.2013 14:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20806

Рішення Конституційного суду України (КСУ) напряму не торкається питання проведення виборів у Києві.

Про це на брифінгу заявила радник Президента України - керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента (АП) України Марина Ставнійчук.

"КСУ тлумачив поняття чергових виборів, давав тлумачення у зв’язку з європейськими стандартами принципу періодичності виборів. Як на мене, рішення КСУ напряму не торкається питання проведення виборів у м. Києві", - зазначила Ставнійчук.

За її словами, вибори мають відбуватися у строки, визначені законодавством.

"Я теж киянка, і для мене чітко і зрозуміло, що кияни мають право мати і свого обраного голову, і, відповідно, раду. Принцип періодичності виборів пов’язаний з тим, що загальноєвропейський стандарт заснований на тому, що вибори мають відбуватися, відповідно, у строки, визначені законодавством. Конституція України чітко визначає і строк повноважень обраних органів місцевого самоврядування, і, відповідно, треба виходити з цього", - зазначила Ставнійчук.

Вона також додала, що парламент має не лише право, але й також обов’язок призначити вибори.

"Це питання призначення виборів є виключним повноваженням Верховної Ради, і Конституція передбачає не лише право, а передбачає прямий обов’язок парламенту призначати чергові, позачергові, в тому числі, місцеві вибори. Всі питання, пов’язані з виборами міської влади, це питання до парламенту, до Верховної Ради України", - зазначила Ставнійчук.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.