Чи загрожує Україні м’ясо-молочний колапс?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.06.2013 11:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20813

В Україні може статися м’ясо-молочний колапс. Про це попереджають агроексперти.

Він трапиться, якщо не внести термінові зміни до закону «Про безпечність та якість харчових продуктів». Відповідно до цього документа, з 1 січня 2015 року заборонять продаж необробленого молока та сиру домашнього виробництва, а також м’яса тварин, забитих на подвір’ї.

Такі обмеження для м’ясних і молочних товарів викликані вступом України до Світової організації торгівлі. Однак їх не можна запроваджувати у строк, прописаній в законі, бо умови для цивілізованої роботи одноосібних господарств і фермерів держава досі не створила і створити до 2015 року не встигне. У цьому переконує учасник проекту USAID «Агроінвест» Микола Гриценко.

Закон «Про безпечність та якість харчових продуктів» ухвалений ще у 2009-му, і, за словами Гриценка, тоді законодавці були впевнені, що за 6 років побудувати пункти збору молока і офіційні бойні таки встигнуть.

«Але віз і нині там! Імпровізований забійний цех: ото перекладина, ото корова там підвішена, кров, сміття, і це все йде на ринок, а ми цього не бачимо. І тут не питання СОТ, не СОТ, ЄС… Проект однієї бойні коштує 200 тисяч, і для цього потрібно 6 місяців. А всього, щоб збудувати офіційні пункти забою і пункти збору молока в Україні треба понад 2 мільярди гривень», – зазначає Гриценко.

Можливий дефіцит?

Експерти прогнозують невтішні наслідки запровадження обмежень уже через півтора роки: це, зокрема, можливий дефіцит м’яса (бо людям буде невигідно утримувати худобу), збільшення кількості нечесних перекупників, поширення стихійних ринків і неорганізованих пунктів забою.

Продавчині на столичному ринку «Бесарабка» раніше про можливі зміни не чули, але впевнені: якщо заборону запровадять – вони залишаться без копійки.

«Ми такого не чули, нам такого ніхто не казав! Але тоді в нас роботи не буде! Нам не дадуть працювати! І може ринків і не стане! Я не знаю, чи будуть ринки тоді!», – обговорюють новину на базарі.

Зі свого боку, директор Жашківського гуртового ринку живої худоби «Чародій» (єдиного в Україні) Василь Поліщук впевнений: відкладати нові правила не треба. Він стверджує, що ще 2005 року побудував забійний цех, який успішно працював і мав багато клієнтів.

Якби ви бачили, в яких умовах в селі б’ють, то ви б цього не їли – директор базару

«Закон, якщо запровадити, то він буде працювати. Якщо ми хочемо чисту продукцію, значить ми будемо її отримувати. Це моя думка – з практики, яку я пройшов. Бо будемо так на гілляках забивати худобу далі – якби ви побачили, в яких умовах в селі б’ють, то ви б цього м’яса не їли! Так, спочатку це боляче і незвично буде для кожного. Але нічого. Коли в мене забійний цех почав працювати, так в мене черга стояла фермерів. Бо все цивілізовано, а їм же на ринках своїх треба робочі місця зберігати», – каже Поліщук.

Депутати від Партії регіонів – Іван Мирний і Сергій Мошак – вже подали до Верховної Ради законопроект про зміну термінів запровадження обмежень. Вони пропонують заборону обігу молока та сиру поширити лише на ті міста й села, в яких працюють відповідні пункти закупівлі. Забій м’яса, за пропозицією регіоналів, дозволять здійснювати спеціально підготовленим забійником та під наглядом ветеринара – якщо до найближчої офіційної бойні понад 20 кілометрів.

Однак на нинішній сесії парламенту розгляд цих змін до закону не запланований.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.