Регіонали і комуністи відстояли кіпрські офшори для олігархів

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 5.06.2013 16:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20821

Верховна Рада України не підтримала в першому читанні проект Закону «Про денонсацію Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік та Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна від 29 жовтня 1982 року»

За це рішення проголосували 113 із 233 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Не голосували за законопроект фракції Партії регіонів і КПУ у повному складі.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, шляхом денонсації будуть ліквідовані передбачені угодою необгрунтовані податкові пільги, які чинять негативний вплив як на податкову систему, так і на економіку України в цілому у зв´язку з виведенням капіталу в офшорні зони.

Зокрема, згідно з положеннями угоди між урядом СРСР і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна, від оподаткування звільняються будь-які доходи, які виникають на території України або Кіпру, в тому числі дивіденди, відсотки, роялті, доходи від відчуження майна і тому подібне, які перераховуються з однієї країни в іншу, за винятком деяких випадків оподаткування фізичних осіб та доходів постійних представництв.

У записці пояснюється, що таким чином існують сприятливі можливості для резидентів України легально і без будь-якого оподаткування виводити за кордон значні суми коштів.

«Положення угоди також використовуються багатьма нашими підприємствами для створення різних схем з мінімізації податкових зобов´язань. Досить велика частина українського бізнесу користується можливістю платити податки на Кіпрі, відповідно знижуючи загальноподаткове навантаження і зменшуючи дохідну частину бюджету України, тобто відбувається так званий відтік капіталу, який загрозливо підриває економіку країни», - йдеться в пояснювальній записці.

Парламентарії також не підтримали проект Закону «Про денонсацію Угоди між Урядом Союзу Радянських Соціалістичних Республік та Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна», внесений депутатами від УДАРу. За це рішення проголосували 123 з 233 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Як повідомлялося раніше, за інформацією Державної податкової служби України, внаслідок застосування офшорних схем Україна втрачає близько 100 млрд грн на рік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.