Янукович відзвітував, як його влада забороняє мирні зібрання

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 6.06.2013 14:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20831

Президент Віктор Янукович заявляє про необхідність доопрацювання та прийняття закону “Про свободу мирних зібрань”.

Про це йдеться у щорічному посланні Президента до Верховної Ради.

За його словами, актуальність даного закону підтверджена численними конфліктними ситуаціями, що виникали у суспільно-політичному житті країни за останній рік.

"Так, за даними правозахисних організацій, у середньому по Україні на 100 акцій протесту припадає 19 репресивних заходів з боку влади. За 2012 р. влада через суди спробувала заборонити 358 мирних зібрань, у 90% випадків їй це вдалося", - йдеться в посланні.

Згідно з інформацією правозахисників, яка наводиться в посланні, 124 особи були притягнуті до адміністративної відповідальності "за порушення порядку організації та проведення мирних зборів".

"Негативною тенденцією характеризується й динаміка цього процесу: лише за 2012 рік кількість судових заборон щодо мітингів і демонстрацій зросла на 30%", - йдеться в посланні.

Основна причина обмежень і порушень конституційного права на свободу мирних зібрань полягає у тому, що органи влади й судочинства використовують у цій сфері законодавство СРСР 1980-х років, довільно тлумачать норми Конституції України, штучно обмежуючи права, що ними надаються.

Як повідомлялося раніше, голова Комітету з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, народний депутат від УДАРу Валерій Пацкан заявив, що проект закону про мирні зібрання скоріш за все розглядатиметься в першому читанні на наступній сесії Верховної Ради у вересні.

Як відомо, у вересні 2012 року законопроект про мирні зібрання викликав хвилю протестів. ВР тоді відклала розгляд документу.В Комітеті ВР з прав людини відзначили необхідність “вдумливо" попрацювати над законопроектом про мирні збори.

Правозахисник заявляли, що українська влада прагне реанімувати скандальний законопроект №2450, який обмежує свободу мирних зібрань в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.