Парламентські вибори-2012: нескінченна історія?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.06.2013 10:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20840

Парламентські вибори 2012 року в Україні тривають – принаймні, таке враження склалось у міжнародних експертів після засідання Верховної Ради 6 червня.

Пропозиція провести вибори у п’яти проблемних округах у серпні не знайшла підтримки в опозиції, яка на знак протесту заблокувала Верховну Раду. Більшість, у свою чергу, погрожує призначити дату довиборів на черговому виїзному засіданні. Експерти ж стверджують, що народні депутати нехтують інтересами українського суспільства.

Парламентські вибори «по-українськи» у жовтні 2012 року запам’ятались тим, що у п’яти округах Центральна виборча комісія не змогла встановити переможців і запропонувала визначитись з датою довиборів новообраній Верховній Раді. Відповідну постанову ЦВК ухвалила 5 листопада минулого року. І відтоді народні депутати активно обговорюють питання призначення виборів у Каневі, Києві, Обухові, Первомайську і Черкасах.

При цьому домовитись парламентським більшості і меншості донині не вдалось. 6 червня більшість запропонувала провести довибори 18 серпня, але опозиція не пристала на цю пропозицію. Голова Верховної Ради Володимир Рибак на брифінгу зазначив, що опозицію дата виборів не влаштовує.

Лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк позицію опозиціонерів пояснив так: «У серпні місяці буде найнижча явка. Люди будуть у відпустках. Міжнародні спостерігачі, які могли би приїхати на ці вибори, також не приїдуть, бо у них будуть відпустки».

Довибори у проблемних округах опозиція пропонує провести не раніше вересня, тобто на початку політичного сезону.

Політики лукавлять?

Українські і міжнародні спостерігачі натомість вважають, що «лукавлять» і влада, й опозиція. Бо, з одного боку, питання дати виборів обговорюють усі політичні табори, а з другого – не зрозуміло, чи якийсь із них готовий ухвалювати зміни до виборчого законодавства.

Так само не демонструють політики і готовності відмовитися від фальсифікацій, каже голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

«Закон удосконалювати треба, це однозначно! Я знаю, що Міністерство юстиції підготувало з урахуванням рекомендацій ОБСЄ зміни до чинного виборчого законодавства. Але на сьогодні головне – проведення виборів у проблемних округах, які будуть непростими, і до них буде прикута величезна увага світового співтовариства», – каже він.

Черненко пояснює: від того, коли і на яких законодавчих засадах відбудуться вибори, залежить доля підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом (яке поки що заплановане на листопад цього року).

Про це нагадав українським парламентарям і віце-спікер Європейського парламенту Яцек Протасевич. За його словами, зміна виборчого законодавства України – одна з вимог для підписання угоди про її асоціацію.

«Важливо змінити чинне законодавство у виборчій сфері таким чином, щоб виборча система України відповідала стандартам ЄС і рекомендаціям ОБСЄ», – наголосив Протасевич.

Здається, що Президент хоче змінити систему на свою користь – Северінсен

Народний депутат від Партії регіонів Ірина Бережна вважає, що Україна здатна виконати всі свої зобов’язання перед європейською спільнотою.

«Законодавство українські парламентарі ухвалюють доволі активно, і все, що належить, буде схвалено до листопада, до саміту «Східного партнерства»», – зазначила вона.

Однак зміни, внесені у виборче законодавство, мають послужити не окремим політикам, а всьому українському суспільству, наголошує колишній співголова місії спостерігачів ОБСЄ за виборами в Україні Ханне Северінсен.

«Здається, що Президент України намагається змінити цю систему на свою користь. Зараз він не є популярним, але, можливо, він змінить систему так, щоб бути переобраним у будь-якому разі», – припускає експерт.

Міжнародні й українські фахівці у виборчих питаннях упевнені, що час поставити крапку у виборах 2012 року, які збурюють суспільство і псують міжнародний імідж України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.