Регіоналам не дає спокою вільний інтернет

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 10.06.2013 10:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20852

Українські законодавці підготували нову ініціативу щодо посилення контролю за поширенням інформації в інтернеті.

У Верховній Раді зареєстрований законопроект "Про захист інформаційного простору", що пропонує зобов’язати провайдерів закривати доступ до сайтів, що пропагують міжнаціональну ворожнечу, жорстокість, або такі, що порушують громадянські права і свободи.

Як пише «Коммерсантъ-Украина», відповідний законопроект "Про захист інформаційного простору", зареєстрований у п’ятницю, 7 червня, був поданий заступником голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимиром Олійником (Партія регіонів). Документ передбачає внесення низки істотних поправок до закону "Про захист суспільної моралі", спрямованих на регулювання діяльності інтернет-ресурсів.

У пояснювальній записці до законопроекту депутат підкреслює необхідність "недопущення розміщення на сайтах адресного простору українського сегмента інтернету, електронних ЗМІ відомостей, поширення яких заборонено законами".

До такої інформації депутат відносить пропаганду війни, міжнаціональної або міжрелігійної ворожнечі, насильства, жорстокості, інформацію, що містить заклики до захоплення державної влади, повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, а також посягання на права і свободи людини. У разі прийняття законопроекту хостинг-провайдери будуть зобов’язані видаляти такі ресурси з інтернету протягом доби після винесення відповідного рішення суду за зверненням СБУ чи МВС.

Крім того, Олійник пропонує зобов’язати інтернет-провайдерів за першим запитом СБУ чи управління МВС з боротьби з кіберзлочинністю надавати дані про своїх абонентів і отримуваних ними послугах. Провайдери також будуть позбавлені права повідомляти абонентам про передачу такої інформації правоохоронцям.

Представники медіаорганізацій вважають дану ініціативу небезпечною.

"Визначення забороненої інформації в законопроекті дуже розпливчасті. Незрозуміло, хто буде проводити її аналіз - адже експертну комісію із захисту суспільної моралі уряд вирішив розпустити", – відзначає виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

Сюмар звертає увагу на спробу внести СБУ в список держорганів, відповідальних за виконання закону про суспільну мораль. "За нашою інформацією, в СБУ останнім часом формується група фахівців з питань інтернету. Нічого доброго напередодні президентських виборів це не обіцяє", - зазначає вона.

Учасники інтернет-ринку також стурбовані новим законопроектом. "Нас знову хочуть змусити шпигувати за абонентами і повідомляти про них правоохоронцям без рішення суду. До того ж зазіхати на чиїсь права і свободи може практично будь-яка інформація - що ж нам тепер, зовсім інтернет закрити?", - заявляє голова правління Інтернет Асоціації України Тетяна Попова.

Нагадаємо, ініціативи з посилення контролю над інтернетом у цьому році помітно почастішали. Минулого тижня Держслужба інтелектуальної власності опублікувала законопроект про відключення піратських сайтів, раніше у МВС збиралися розширити перелік інформації, необхідної для проведення негласних слідчих дій у мережі.

У березні Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про кіберзлочинність", який формулює основні принципи боротьби з правопорушеннями в інтернеті. Помітно, що схожий законопроект зареєстрував минулого тижня і Володимир Олійник.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.