“Оппортьюніті” виявив на Марсі ознаки існування води

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 11.06.2013 12:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20867

Американський марсохід “Оппортьюніті”, який досліджує поверхню Червоної планети вже десятий рік, щойно зробив одне з найзначніших відкриттів за свою історію.

Йому вдалося виявити камінь, який складається в основному з різних глинистих порід.

Цей камінь отримав позначення Esperance; вчені вважають, що в далекому минулому він протягом довгого часу був занурений у воду.

Пересувна лабораторія "Оппортьюніті" і раніше знаходила подібні породи, але дослідники кажуть, що нинішня знахідка - виняткова за якістю.

"Це дуже цікава знахідка, - говорить Стів Сквайрс, науковий керівник проекту. - Досі "Оппортьюніті" знаходив чимало порід, які утворилися у воді з дуже низьким водневим показником pH - ця вода була дуже кислою".

"Насправді, це був водяний розчин сірчаної кислоти, а не справжня прісна вода. Глинисті породи утворюються при нейтральному показнику pH. Тільки в такій воді, яку можна пити, можуть відбуватися пребіотичні процеси, що передують виникненню органічного життя", - пояснює він.

Професор Сквайрс, який працює в Корнельському університеті в Ітаці, штат Нью-Йорк, схиляється до того, що камінь Esperance є одним із п’яти найважливіших відкриттів, зроблених на Марсі двома марсоходами - "Оппортьюніті" і "Спірит", що припинив роботу в 2011 році.

Знайдені глинисті породи багаті на алюміній і, цілком можливо, належать до типу монтморилонітів. Однак, оскільки гамма-спектрометр марсоходу здатний визначати тільки атомарний склад порід, а не їх мінералогічну структуру, це припущення залишається робочою гіпотезою.

Тим не менш, один факт присутності глинистих мінералів на поверхні Марса означає, що умови на поверхні цієї планети в початковий період її історії були зовсім іншими, ніж зараз.

Замість нинішньої холодної висохлої планети, яку бомбардує жорстке ультрафіолетове випромінювання, ми бачимо планету, яка мільярди років тому мала вологу і теплу атмосферою з великою кількістю рідкої води.

Ці знахідки підтверджуються результатами роботи іншої пересувної лабораторії НАСА - "К’юріосіті", яка також виявила глинисті породи на іншій стороні планети.

Апарат "Оппортьюніті" зробив свою знахідку на краю гігантського кратера "Ендьюранс" діаметром 22 км. Ця точка має назву Кейп-Йорк.

Зараз марсохід отримав команду почати шлях по краю кратера. Існує ймовірність того, що в новій точці буде виявлено глибші поклади породи того ж типу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.