Бензинова ініціатива Азарова: кого лобіюють?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.06.2013 21:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20871

Реалізація урядової ініціативи призведе до дестабілізації ринку нафтопродуктів.

Про це заявляють експерти, коментуючи доручення прем’єра Миколи Азарова міністру доходів і зборів щодо забезпечення контролю якості імпортних нафтопродуктів. Фахівці погоджуються, що на українському ринку багато неякісного пального. Але, на їхнє переконання, фальсифікат роблять тут, а не завозять. Така ж урядова ініціатива, на думку аналітиків, може свідчити про лобіювання інтересів конкретних осіб.

Забезпечити контроль якості імпортних нафтопродуктів доручив міністру доходів і зборів Олександрові Клименку прем’єр Микола Азаров. Клименко заявив, що його міністерство готове проводити такий контроль попри те, що володіє лише однією стаціонарною лабораторією, оскільки на українських митних постах є необхідні лабораторні підрозділи, здатні проводити цю експертизу.

Підставою для такого доручення було звернення Київського клубу автомобілістів до Азарова. Проте автолюбителі просили підвищити вимоги до якості всіх нафтопродуктів, а не тільки імпортних, каже Радіо Свобода президент клубу автомобілістів Максим Головін.

«Ми просили Азарова контролювати бензин на всіх рівнях, починаючи від ввезення, закінчуючи реалізацією», – зазначає Головін.

Якщо ж ця ініціатива буде реалізована, це призведе до дестабілізації ринку, вважають в Асоціації ринку нафтопродуктів. За словами президента Асоціації Леоніда Косянчука, на українських АЗС і справді багато фальсифікату, проте він не імпортується, а виготовляється в Україні.

Подорожчання, ажіотаж, «бодяга»…

«В Україну заходить паливо з європейських заводів і з Білорусі, – пояснює Леонід Косянчук, – там взяти неякісне паливо просто ніде. Там давно діє закон, згідно з яким випускати нафтопродукти класу нижче Євро-4 – заборонено. Тобто, проблему з неякісним паливом, з фальсифікатом, з «бодягою» перевели зовсім на інші рейки. Весь фальсифікат виготовляється в Україні».

Леонід Косянчук наголошує, що функція перевіряти якість бензину покладена не на Міндоходів, а на Агентство захисту прав споживачів. Відтак, зазначає він, «була організована майже офіційна підстава для затримки нафтопродуктів на кордоні». Як наслідок, це призведе до подорожчання пального.

«Зберігання нафтопродуктів – це досита витратна частина. Відтак, багато цих нафтопродуктів наперед ніхто не завозить, – говорить Косянчук. – Навіть затримка тисячі тонн нафтопродуктів на п’ять днів означатиме, що на багатьох крупних брендах ми будемо бачити табличку «безготівковий розрахунок» для виконання своїх обов’язків по раніше взятих зобов’язаннях. Якщо ця дурня буде втілена у життя, то це призведе до розбалансування по ціновій категорії та по ресурсному наповненню ринку».

Контролювати треба заправки

Контролювати якість бензину в Україні – необхідно, але йдеться про автозаправки, а не про ввезення, переконаний директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Україна буде робити мавпячу роботу. Це все одно, що перевіряти «мерседеси» чи «ауді». Основна проблема – це АЗС. Там дійсно потрібно встановлювати дуже прискіпливий контроль якості пального. На сьогодні держава фактично не контролює ситуацію. Уже чотири роки не виділяється фінансування на контроль якості на автозаправках», – зауважує експерт.

У дієвість такого контролю не вірять і деякі представники української влади.

«Велика частина неякісних нафтопродуктів поступає на внутрішній ринок України через схеми контрафактної і контрабандної продукції. Тому тільки контроль за імпортом нічого не дасть», – наголошує Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.

Кого лобіюють?

Метою такої урядової ініціативи, на думку Сергія Куюна, є «вибивання з ринку певних постачальників».

«Дехто хоче отримати додаткові важелі, щоб зупиняти на кордоні певні партії нафтопродуктів, тим самим вибиваючи з ринку цих постачальників. В Україні дуже гнучка і дуже диверсифікована система постачання нафтопродуктів. До нас паливо заходить з десяти країн світу, ще є внутрішні виробники. Дуже диверсифікований ринок, на відміну від ринку природного газу. Це дуже багатьом кому не подобається», – наголошує Сергій Куюн.

Лобізмом називає ініціативу Азарова і член парламентського комітету з ПЕК, народний депутат від «Батьківщини» Ігор Васюник.

«На ринку на продуктів зараз тільки один великий лобіст – це група СЕПЕК і Курченко. Всі практично трейдери імпортують нафтопродукти через нього», – говорить Васюник.

Також контроль над імпортом, кажуть фахівці, буде вигідний внутрішнім виробникам. Сьогодні в Україні працюють фактично два НПЗ – державна «Шебелинка» та Кременчуцький, який контролює група «Приват» Ігоря Коломойського.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.