Анкара заявила, що наміри Києва побудувати LNG-термінал загрожують турецьким протокам і містам

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.06.2013 22:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20874

Туреччина вважає будівництво Україною LNG-терміналу для прийому зрідженого газу небезпечним для турецьких проток і міст, заявив турецький посол у Києві Мехмет Самсар.

"Ще я хотів би сказати щодо терміналу зрідженого газу, а саме що стосується його будівництва. Ми, звичайно, розуміємо потреби України диверсифікувати джерела енергопостачання, і ми повністю підтримуємо Україну в цьому відношенні, однак нас турбує і небезпека в протоках, яку створюють танкери для людей і навігації протоки", - заявив дипломат.

При цьому він констатував, що Анкара не може підставляти під такий ризик найбільше місто Туреччини і також інші маршрути.

"Те, що буде обходити турецькі протоки, - буде служити інтересам обох країн, і нам треба взяти до уваги всі наші стурбованості", - сказав посол.

17 грудня 2010 року Україна, бажаючи диверсифікувати поставки блакитного палива, створила держпідприємство Національний проект LNG-термінал, яке має скоординувати роботу з будівництва терміналу з прийняття зрідженого природного газу обсягом 10 млрд куб. м на Чорноморському узбережжі України до 2014 року.

Однак відтоді реалізація проекту так і не зрушила з мертвої точки, постійно обмежуючись гучними і декларативними заявами чиновників. Проект був затьмарений конфузом української влади, коли Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами 26 листопада 2012 року підписало угоду про співпрацю з іспанською Gas Natural Fenosa в рамках будівництва LNG-терміналу в Одеській області.

Тим не менш, іспанська компанія заявила, що ніяких документів не підписувала, а сам підписант не є їх представником. Іспанські компанії також додали, що не розглядають питання участі в консорціумі з будівництва LNG-терміналу в Україні. Reuters з’ясував, що в скандальному підписанні договору про будівництво LNG-терміналу з іспанською компанією від імені останньої виступав фіктивний представник - лижний інструктор. Голова агентства Владислав Каськів отримав догану у зв’язку з цим.

Паралельно Київ проводив переговори з Анкарою - Туреччина не дає дозволу на проходження суден із зрідженим газом через протоку Босфор. Останні дії України щодо цього проекту - 26 листопада 2012 року Держінвестпроект і Excelerate Energy уклали рамкову угоду про кооперацію. Excelerate Energy L.P. володіє найбільшим в світі флотом плавучих LNG-терміналів (9 штук).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.